У Вірменії заявили, що найближчим часом передадуть мирний договір Азербайджану
У Вірменії заявили, що найближчим часом передадуть мирний договір Азербайджану

У Вірменії заявили, що найближчим часом передадуть мирний договір Азербайджану

Вірменія заявила, що найближчим часом передасть текст мирного договору Азербайджану / фото ua.depositphotos.com

Влада Вірменії працює над текстом мирного договору, який найближчим часом передадуть Азербайджану. Єреван запросив спостережну місію Європейського Союзу для додаткових гарантій безпеки.

За словами секретаря Радбезу Вірменії Армена Григоряна, він "поки не знає", як це станеться. При цьому він вказав, що в мирному договорі є пункти, що стосуються Нагірного Карабаху.

"Для Вірменії вкрай важлива вироблення міжнародного механізму, в рамках якого Степанакерт і Баку будуть обговорювати питання прав і безпеки", - заявив Григорян в ході брифінгу в Національних зборах країни.

Відео дня
Читайте також:
Молдова ненадовго закривала свій повітряний простір: що сталося
Росія зобов’язала свої школи закупити макети зброї на десятки мільйонів

Крім того, він повідомив, що Єреван запросив спостережну місію Євросоюзу, тому що нинішня система безпеки не працює, а місія ЄС створить додаткові гарантії безпеки. Варто відзначити, що на даний момент в якості гаранта безпеки в регіоні виступає Російська Федерація.

"Враховуючи отриманий досвід, та обставина, що існуючі системи безпеки не працюють, Вірменія запросила громадянську місію ЄС для створення певних гарантій своєї безпеки... Ми періодично представляємо позицію вірменської сторони і пояснюємо, чому йдемо на той чи інший крок. Коли говоримо, що причина - в нашому досвіді, то відзначаємо, що в травні і листопаді 2021 р., а також у вересні 2022 р. були здійснені напади на суверенну територію Республіки Вірменія, і ця небезпека залишається. Для нейтралізації загрози потрібно створити певні міжнародні гарантії, над чим ми і працюємо", - підсумував чиновник.

Ситуація в Нагірному Карабасі - що відомо

Нагірний Карабах вже давно став каменем спотикання для Вірменії та Азербайджану. Російська Федерація направила в регіон своїх "миротворців", але підтримує Єреван. 

У серпні 2022 року Азербайджан звинуватив Вірменію у порушенні угоди по Карабаху. Тоді збройні сили Вірменії завдали уда, через що загинув Азербайджанський солдат.

У зв'язку з цим в Баку оголосили про операції "Відплата", під час якої мали демілітаризувати територію Нагірного Карабаху, а наприкінці літа 2022 року Азербайджан встановив контроль над Лачином, який 30 років перебував під контролем Вірменії.

7 жовтня 2022 року Баку і Єреван погодилися на розміщення цивільної місії ЄС на спільному кордоні, щоб зміцнити довіру між державами і внести вклад в роботу прикордонних комісій.

22 грудня 2022 року у Вірменії заявили, що російські військові в Нагірному Карабасі не виконують свої зобов'язання. Єреван незадоволений тим, що росіяни не в змозі "утримувати" лачинський коридор.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Розвідка РФ в Європі активно працює: в ГУР назвали завдання шпигунів ворога
  • Сербські диверсанти повинні були прибути в Молдову під виглядом уболівальників - влада
  • РФ вивела в море кораблі з тактичною ядерною зброєю вперше за 30 років: що відомо
Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом