6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чому військові злочинці мають бути покарані
Чому військові злочинці мають бути покарані

Чому військові злочинці мають бути покарані

Те, що сталося рік тому наприкінці лютого й початку березня в столиці України Києві та його околицях, нагадало мені те, що я бачив 30 років тому на своїй батьківщині в Азербайджані - в Карабасі, де я виріс.

Російська армія, вторгнувшись до України, намагалася захопити Київ - одне з найспокійніших, сучасних туристичних міст світу, середньовічними методами знищувала Ірпінь, Бучу та Гостомель - тихі та затишні міста передмістя української столиці, а також Харків, Чернігів, Маріуполь…

У 1988 році, використовуючи умови, створені лідером Кремля Михайлом Горбачовим, вірменські сепаратисти підняли голови в Карабаському регіоні Азербайджану, особливо в місті Ханкенді (під час СРСР був перейменований на Степанакерт, на честь більшовика Степана Шаумяна). Після розпаду СРСР, за підтримки Москви, яка не вивела російські військові частини з регіону, у тому числі з Ханкенді, стрімко загострилося знищення й вигнання азербайджанців із цього регіону.

Відео дня

У ніч з 25 на 26 лютого 1992 року загони вірменських сепаратистів, за участю 366-го російського мотострілецького полку, дислокованого в Ханкенді, раптово атакували азербайджанське місто Ходжали. У результаті цього нападу місто було стерте з лиця землі за одну ніч. Мирне населення безжально знищувалося. Усього було вбито 613 осіб, їхні трупи були осквернені. Серед убитих - 63 дитини, 106 жінок і 70 літніх людей. Повністю були знищені 8 сімей. У заручниках опинилися 1275 людей, доля 150 з них досі невідома.

Серж Саркісян, один із васалів Кремля, який згодом керував Вірменією, в інтерв'ю британському письменнику і журналісту Томасу Девалю, яке було опубліковано в книзі "Карабах", сказав: "До Ходжали азербайджанці думали, що ми з ними жартуємо. Вони думали, що вірмени не можуть нападати на мирне населення. Ми змогли зламати цей стереотип у Ходжали".

Ходжалінські події – злочини проти людяності – продовжуються в містах України

Місцеві та зарубіжні ЗМІ зафіксували цю подію, міжнародні організації прийняли по ньому резолюції, 18 країн світу і 24 штату США визнали його геноцидом (в рамках кампанії "справедливість до Ходжали", що стартувала під керівництвом Віце-президента Фонду Гейдара Алієва Лейли Алієвої спільно зі світовими інститутами). Однак, на жаль, винні-офіцери і солдати 366-го російського мотострілецького полку, під керівництвом Сержа Саргсяна - досі не покарані.

Як результат, 30 років потому, Ходжалінські події – злочини проти людяності – продовжуються в Східній Європі, у містах України. У всіх регіонах України, які я відвідую у відрядженнях, я спостерігаю повторення тих подій, того ж "сценарію": зруйновані житлові будинки, убиті немовлята, жінки та люди похилого віку... Спадкоємці 366-го мотострілецького полку знову "за роботою". Злочини проти людяності тривають.

Страшна іронія ще й в тому, що сьогодні Вірменія намагається дати Росії, яка перебуває під світовими санкціями, нове дихання. Наприклад, поставляє до РФ винищувачі. За деякими оцінками, 70 відсотків промисловості Вірменії перебуває під монополією Росії і зараз допомагає Москві уникнути санкцій. Наприклад, національна пошта Вірменії "HayPost" публічно, на своєму офіційному сайті, оголошує, що її клієнти можуть перевозити й доставляти будь-які товари, що знаходяться під санкціями…

Упевнений, що непереможна українська армія скоро вижене окупантів зі своїх земель

Через 30 років після трагічних подій в Росії Ходжали, Азербайджан звільнив свою землю від окупації, морально помстившись за своїх громадян, які загинули в різних містах Карабаху. Упевнений, що непереможна українська армія, яка протистоїть росіянам день за днем, скоро вижене окупантів зі своїх земель і візьме моральний реванш за Бучу, Бородянку, Гостомель, Маріуполь, Бахмут, Харків... Переконуюся в цьому, коли бачу рішучість Збройних Сил України в кожному своєму відрядженні.

І впевнений, що світ має дати правову оцінку окупації та злочинам проти людства. В іншому випадку, ніхто не може гарантувати, що нові міста не повторять долю Ходжали або Бучі в найближчі роки. Безкарність провокує нову різанину.

Мубаріз Асланов, спеціальний кореспондент ІА Report.az і BakuTV

Теги по теме
Украина война Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом