Імпорт свинини в Україну впав у рази - аналітики
Імпорт свинини в Україну впав у рази - аналітики

Імпорт свинини в Україну впав у рази - аналітики

Імпорт свинини в Україну впав майже у 3 рази / фото REUTERS

Імпортні надходження в Україну свіжої, охолодженої та мороженої свинини в лютому склали 743 тонни, чи 1,5 млн дол. у валютному еквіваленті, що у 2,6 рази менше, ніж місяцем раніше, і є найнижчим показником за підсумками лютого з 2018 року.

Про це повідомили аналітики асоціації "Свинарі України" з посиланням на дані статистики митників. За словами експертів, на ринку сформувалася така ситуація: обмеженіша пропозиція свиней забійних кондицій підтримувала ціни закупівлі в Україні на високому рівні та відтермінувала їх послаблення на другу половину лютого, тоді як ціни на свинину в країнах ЄС непохитно демонстрували позитивну динаміку, починаючи з середини січня.

"Ціна свинини в ЄС розпочала рік із у півтора рази вищої позначки, ніж у 2022 році, а в лютому ціна європейської свинини продовжила сходження та встановила новий ціновий рекорд - 2,28 євро чи 2,42 дол. за кілограм забійною масою. При цьому, середня ціна кілограма імпортованої у лютому свинини становила 2 дол./кг. З огляду на істотність наведеної розбіжності та різноспрямований рух котирувань в ЄС та Україні, вітчизняним імпортерам дедалі важче було знаходити свинину за прийнятними для ринку цінами", - пояснили аналітики.

Відео дня

Також зазначається, що сукупний імпорт свинини за перші два місяці року становить 2,66 тис. тонн, що в 4,6 рази менше за обсяги зовнішніх поставок свинини у січні-лютому минулого року.

"Враховуючи, що основними постачальниками свинини до України є країни ЄС (Данія, Нідерланди, Бельгія та Польща), активізація поставок звідти відбудеться за зближення європейських та внутрішніх цін на свинину. Доти надходження такої м’ясної сировини з цих країн буде млявим, а високі витрати на доставку продукції з інших країн-постачальниць через їх віддаленість робить такі операції малоймовірними", - зазначили експерти.

Читайте також:
В Україні довго дорожчає морква: аналітики спрогнозували, чого чекати надалі
80 гривень за кілограм: експерт розповів, коли в Україні можуть злетіти ціни на цибулю

Імпорт в Україну - статистика

Як повідомляв УНІАН, у 2022 році в Україну було ввезено агропродукції на 6,3 млрд дол., що на 23% менше, ніж у 2021 році, коли імпорт агропродовольчої продукції становив близько 8,2 млрд дол.

На початку березня Eurostat повідомив, що за підсумками минулого року експорт в Україну з країн Євросоюзу відновився до довоєнного рівня, а за підсумками грудня перевищив показники 2022-го.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Екс-глава "Нафтогазу" Коболєв не вніс призначену судом заставу - САП
  • У "ПриватБанку" з'явився свіжий курс долара: скільки тепер коштує валюта
  • У Нацбанку пояснили, що відбувається з міжнародними резервами України під час війни
Источник материала
Поделиться сюжетом