Виселитися до 29 березня! Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду з УПЦ МП
Виселитися до 29 березня! Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду з УПЦ МП

Виселитися до 29 березня! Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду з УПЦ МП

Українська православна церква (МП) у п’ятницю на своєму поширила документ-попередження від заповідника Києво-Печерська лавра про розірвання з ними договору про оренду території та будівель заповідника з 29 березня.

У повідомленні зазначається, що за договором, укладеним 19 липня 2013 року, чоловічий монастир УПЦ МП мав право безоплатно користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

Документ констатує, що указом президента та постановою Кабміну була створена міжвідомча робоча група, яка  встановила порушення монастирем умов цього про використання безплатно наданого державного майна.

Зараз дивляться

— Враховуючи висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 09.03.2023 №06/34/2234-23, на підставі п. 8.1. Договору, Заповідник попереджає про розірвання Договору з 29.03.2023 року, – у попередженні.

Керівник інформаційно-просвітницького відділу митрополит Климент у коментарі BBC Україна назвав це провокацією.

Таким чином, до 29 березня УПЦ МП необхідно звільнити будівлі, які перебувають на балансі заповідника. Зокрема це стосується Нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир.

Перед Новим роком заповідник Києво-Печерська лавра повідомив УПЦ (МП), що з 1 січня не продовжує договір на її користування Успенським собором. Намісник Лаври  не забирати в УПЦ (МП) ці споруди.

5 січня МКІП повідомив, що у користування держави.

Читайте
Це був центр православ’я: історик пояснив, що не так з Києво-Печерською лаврою і як її треба реформувати
Теги по теме
УПЦ МП Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом