Держава діє строго в рамках закону і правового поля. ЦСК про виселення УПЦ МП з лаври
Держава діє строго в рамках закону і правового поля. ЦСК про виселення УПЦ МП з лаври

Держава діє строго в рамках закону і правового поля. ЦСК про виселення УПЦ МП з лаври

30 березня уряд України припинив чинність розпорядження про передачу будівель і споруд на території заповідника Києво-Печерської лаври у безоплатне користування УПЦ МП.

Вже другий день священнослужителі так званої Української православної церкви відмовляються покидати територію заповідника, та не пускають до лаври комісію Мінкульту. 

Центр стратегічних комунікацій , чому Московський патріархат повинен покинути Києво-Печерську лавру.

Зараз дивляться

– Лавра, як державна власність, належить всьому українському народу.

Як історична пам’ятка Києво-Печерська лавра є визначним національним надбанням, одним з символів української культури та історії. Її внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, – йдеться у повідомленні. 

У ЦСК зазначають, держава діє строго в рамках закону і правового поля. Про жодні “релігійні гоніння” не йдеться.

Перебування монастиря Московського патріархату в заповіднику регулювалося договірними відносинами з державою. Ця релігійна організація не була ні юридичним, ні історичним власником лаври.

– Рішення держави припинити договірні відносини з монастирем Московського патріархату пов’язане зі встановленими фактами порушень умов договору, а також перетворенням обителі на осередок пропаганди «русского мира» в умовах російської агресії проти України, – зазначають експерти. 

У лаврі залишилися ченці, умови й статус перебування яких будуть врегульовані. Держава не збирається застосовувати силу для їх виселення. Частина монахів вирішила приєднатися до ПЦУ.

Наразі головним завданням є інвентаризація державного майна у лаврі та повернення його в державне користування. Але є спроби чинити перешкоди роботі комісії МКІП з боку представників УПЦ.

Нагадаємо, вже другий день поспіль комісія Мінкульту намагається потрапити до лаври, аби розпочати процес передачі будівель і майна святині у державну власність.

Сьогодні там сталися .

Читайте
У майбутньому вся Лавра буде українською та належатиме ПЦУ – Епіфаній

Фото:

Теги по теме
УПЦ МП
Источник материала
Поделиться сюжетом