Європарламент схвалив безвіз для Косово: коли почне діяти угода
Європарламент схвалив безвіз для Косово: коли почне діяти угода

Європарламент схвалив безвіз для Косово: коли почне діяти угода

Європейський парламент схвалив безвізовий режим з Косовом, дозволивши його громадянам подорожувати до країн ЄС без необхідності спочатку отримувати візу.

У своїй заяві Європарламент повідомив, що йдеться про короткострокові поїздки.

— Громадянам Косова буде дозволено подорожувати до ЄС – а громадянам ЄС до Косова – без запиту візи на період до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Після того, як закон набуде чинності, весь регіон Західних Балкан матиме подібний візовий режим до Шенгенської зони, – йдеться в заяві.

Безвіз набуде чинності після створення Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS).

У середу, 19 квітня, у Страсбурзі очільниця Європарламенту Роберта Метсола та Швеція, яка головує в Раді ЄС, підпишуть відповідний акт.

Косово є потенційним кандидатом на вступ до ЄС і в односторонньому порядку проголосило свою незалежність у лютому 2008 року. Наразі його незалежність не визнають п’ять країн-членів ЄС (Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина та Іспанія). Незалежність Косово також не визнає Україна.

Слід зазначити, що через опозицію Іспанії, яка головуватиме у Раді ЄС в другому півріччі 2023 року, безвіз з Косовом не почне діяти раніше. Мадрид не хотів, щоб ця подія сталася під час головування Іспанії.

15 грудня 2022 року Відповідні документи прем’єр-міністр Косова Альбін Курті передав у Празі Мікулашу Беку, міністру з європейських справ Чехії, яка тоді головувала в Раді ЄС.

Теги по теме
Евросоюз Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом