У червні долар уже по 40? Через що це може статися
У червні долар уже по 40? Через що це може статися

У червні долар уже по 40? Через що це може статися

Всю весну гривня демонструє дива стабільності. На валютному ринку панує такий спокій, що експерти навіть трохи скаржаться на нудьгу. Але чи не є це затишшям перед бурею і чи існують сьогодні ризики для вітчизняного валютного ринку, за яких курс піде в небеса? У відповіді на це питання KP.UA розбиралася разом із економістами.

Хоч у чомусь стабільність

Останніми місяцями курс долара залишається стабільним, що не може не тішити середньостатистичного українця: хоч про це не треба переживати!

У п'ятницю, 19 травня, середній курс долара на готівковому ринку становив 37,08/37,57 грн, євро купують за 40,11 грн, а продають за 40,91 грн. На чорному ринку покупці та продавці сходяться на позначках 37,35 грн за долар та 40,61 грн за євро. А картковий курс валют у банках-резидентах становив 36,66/37,56 грн за долар та 39,52/40,81 грн за євро.

Для порівняння: два місяці тому, 17 березня, курс американської валюти на готівковому ринку був на позначках 38,27/38,87 грн, євро купували за 40,31 грн, а продавали за 41,13 грн. На чорному ринку покупці та продавці приходили до консенсусу на позначках 38,68 грн за долар та 40,95 грн за євро.

Як бачимо, гривня твердо взяла курс на зміцнення, і здається, ніщо не може перешкодити їй. Але чи це так насправді?

«Поведінка долара на зовнішніх ринках не важлива»

Сьогодні на курс тиснуть безліч факторів. Як зазначив у розмові з KP.UA економіст Владислав Банков, зовнішня допомога, гроші заробітчан, а також робота підприємців, що залишилися в бізнесі, сприяють зміцненню національної валюти. Водночас надмірний регуляторний тиск, підвищення податків, некомпетентні, а подекуди й відверто корумповані чиновники і загалом війна працюють на ослаблення гривні.

Серед ризиків, які можуть спровокувати девальвацію національної валюти, експерти називають скорочення експорту нашої аграрної продукції. Падіння валютної виручки може позначитися на валютному ринку, та й спекулянти тільки й чекають відповідного моменту, щоб розкачати паніку.

– Ситуація на валютному ринку насамперед залежатиме від регулярності надходження коштів від зовнішніх кредиторів, – каже Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio. - Затримка зовнішніх траншів є ризиком стабільності бюджетних виплат, що, у свою чергу, збільшує ризики неплатежів з комунальних послуг, а отже - посилює дисбаланс планів та фактичного стану речей. В умовах війни найменші затримки грошових рухів можуть стати причиною різких коливань курсу гривні по відношенню до долара.

При цьому експерт звертає увагу, що поведінка долара США на зовнішній арені абсолютно не важлива для зміни курсу гривні. Різкі коливання курсу долара в Україні можливі лише з внутрішніх причин.

А якщо відпустити курс?

Ще один важливий чинник – позиція НБУ. Якщо Нацбанк відпустить курс, вартість долара може зрости, і дуже істотно – до 40-42 грн за долар.

- Сьогодні тиск на гривню зберігається через дефіцит торгового балансу, але він перекривається зовнішніми надходженнями. Тому поки НБУ не переведе курс на новий рівень, рухи на готівковому ринку малоймовірні, - вважає керівник аналітичного відділу Міжнародної Академії Біржової Торгівлі Андрій Шевчишин. - Наслідком підготовки до такого рішення буде поступове зменшення пропозиції валюти банками – вони притримуватимуть валюту в очікуванні руху. У цей період курс може піднятися на 1 грн, а основний стрибок буде вже після рішення НБУ.

Втім, економісти вважають цей сценарій малоймовірним.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що наразі жодних проблем на валютному ринку немає.

- Фіксований курс долара нікому не заважає – то навіщо його відпускати? – зазначив експерт у розмові з KP.UA. – Курс на міжбанку тримається біля офіційних цифр та й в обмінниках різниця невелика. А коли все й так добре працює, просто немає сенсу щось міняти.

На валютному ринку сьогодні панує нудьга, продовжує Охріменко, населення купує валюту мляво. До курсу гривні взагалі немає жодного інтересу – занудьгували навіть валютні міняли. У розмови про можливу девальвацію ніхто не вірить, вони просто не сприймаються всерйоз. Справа в тому, що Україна буквально завалена валютою, а золотовалютні резерви зараз є найвищими з 2008 року.

Владислав Банков також вважає, що Нацбанк навряд чи відпустить курс – принаймні до кінця війни.

- НБУ відпустить курс, коли це буде доцільно і своєчасно, - підсумував Олександр Болтян. – Допустити падіння гривні зараз через бажання відпустити курс не можна. Адже витрачання ЗВР на підтримку курсової стабільності, зміна монетарної політики в умовах війни – все це фактори, що дестабілізують економіку.

На думку експерта, говорити про суттєве падіння курсу гривні до 40 грн і нижче сьогодні не доводиться, оскільки попит на валюту в країні поки що не зростатиме. Загалом відсутність бажання та можливості в українців нарощувати валютні заначки є сильною підтримкою стабільності національної валюти в майбутньому.

Прогнози на літо

Оцінки Олександра Болтяна щодо курсу помірно-оптимістичні.

– Протягом літа незалежно від обсягів попиту на валюту чи на експортну активність країни, очікую, що гривня перебуватиме близько до офіційного курсу 36,56 грн, – зазначив Болтян. – Додам, що інтерес до курсу іноземної валюти сьогодні знижується у всьому світі. Не виключено, що в перспективі на нас чекає зовсім нова ера грошових відносин і правил.

Економіст Андрій Мартинюк вважає, що на початку літа курс гривні може трохи опуститися, але не більше ніж на гривню.

На думку Олександра Охріменка, не виключено, що курс трохи змінюватиметься, але загалом він «топтатиметься» біля позначки 37-38 грн усе літо.

Повністю погоджується з колегою і Владислав Банков. За його словами, якщо не буде «шокуючих новин», курс національної валюти найближчими тижнями залишиться стабільним.

Теги по теме
курс доллара курс гривны
Источник материала
Поделиться сюжетом