У Росії злетіли ціни на труни
У Росії злетіли ціни на труни

У Росії злетіли ціни на труни

У Росії злетіли ціни на труни

Україна згадується серед причин. Однак зовсім не в контексті війни.

У Росії зафіксовано зростання цін на труни та ритуальні послуги - пояснення для цієї тенденції в РФ знаходять від зростання цін на сировину до зростання зарплат. Проблему досліджувала  «Російська газета», яка жодного разу не згадала ані війну в Україні, ані хоча б так звану СВО.

Згідно з даними Росстату, з січня 2022 року виготовлення труни подорожчало на 52%, до 6729,69 руб., риття могили - на 13%, до 8765 руб., а кремація - на 36%, до 28,7 тис. руб.

Подорожчання хрестів, огорож і трун пов'язане зі зростанням цін на сировину — метал і дерево, заявила гендиректор «Похоронного будинку №1» Олена Ельсалієва. За її словами, дошка та метал піднялися в ціні у 2–2,5 рази, зокрема через те, що раніше частина матеріалів закуповувалась в Україні.

І хоча останнім часом сировина дешевшає, як зазначає віце-президент Спілки похоронних організацій та крематоріїв (СПОК) Володимир Родькін, незважаючи на це, кінцевий виріб може й не подешевшати. Оскільки є й інші фактори — логістика та зростання зарплат, додає він. Зокрема, великий обсяг комплектуючих та матеріалів іде з Китаю, доставка з якого сильно подорожчала.

З початку пандемії вартість похорону зросла приблизно на 30% — до 120 тис. за поховання на цвинтарі та до 50 тис. за кремацію, каже Родькін, уточнюючи, що все залежить від регіону та побажань родичів. Ціни на труни варіюються від 4 тис. до нескінченності, а на Крайній Півночі значно дорожче коштує копання могил, зазначив представник СПОК.

За його словами, на тлі зростання цін росіяни почали економити на похороні близьких. Так, наприклад, більшість вважає за краще ставити дерев'яний хрест замість кам'яного пам'ятника, який коштує без встановлення від 30 до 100 тис. руб. В результаті обсяг російського ринку ритуальних послуг за 2022 рік зріс лише на 5%, що нижче за інфляцію, підкреслює Ельсаліїва. При цьому мінімальний похоронний бюджет у Москві та Підмосков'ї становить близько 100 тис. руб.

У той же час зріс попит на кремацію - у Москві та Санкт-Петербурзі вона займає до 70-72% від загальної кількості поховань,   каже   глава ГК Ritual.ru   Олег Шелягов. За його словами, оскільки кремація в Москві коштує в середньому 130-150 тис. руб., з'явилася послуга «фальшкремація».

«Ви приходьте в прощальний зал, прощаєтеся з родичем, і далі труна з тілом занурюється умовно вниз на ліфті або йде в стіну, тіло відвозиться на кремацію в інше місто, а через якийсь час вам просто видають урну з прахом та відповідні документи», – пояснив Шелягов.

Нагадаємо, за більш ніж рік повномасштабної війни загарбники загалом втратили вже понад 207 тисяч одиниць особового складу.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны