Мийте руки та не лізьте в море! Чим небезпечний відпочинок на пляжах Одеси
Мийте руки та не лізьте в море! Чим небезпечний відпочинок на пляжах Одеси

Мийте руки та не лізьте в море! Чим небезпечний відпочинок на пляжах Одеси

Ворожі міни, побутове сміття, тіла тварин, сальмонела, ротавірус. І це далеко не всі небезпеки, якими наразі загрожує здоров’ю людини Чорне море. На початку літа в Одеському регіоні активно готувалися до пляжного сезону: напинали протимінні сітки, встановлювали систему оповіщення про повітряну тривогу та спостережні пункти. Втім, техногенна катастрофа через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС змінила усе.

Тепер . Відповідне рішення ухвалили 17 червня на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконкому Одеської міськради. Усе через суттєве погіршення стану води у відкритих водоймах та реальну небезпеку для здоров’я людей.

Причому заборона купання розповсюджується не лише на Чорне море, але й на лимани у регіоні, серед яких Куяльницький, Хаджибейський, Дністровський та інші. Бо морська вода потрапляє й у ці водойми.

– У морі категорично не можна купатися. Ще з самого початку екологічної катастрофи дослідження води показали, що є перевищення по нафтопродуктах та залізу. А ще море дуже опріснене. Його солоність впала втричі. А отже, процеси гниття та забруднення пришвидшуються. І люди під загрозою того, що вони вийдуть з води з шаром бактерій на шкірі, що загрожує як мінімум інфекційними захворюваннями, – розповідає еколог Владислав Михайленко.

Через  на узбережжя продовжують потрапляти побутові відходи, купи очерету та тіла тварин. А у пробах води вже знайшли сліди ротавірусу А, сальмонели та холероподібних вібріонів. Саме через те, що морська вода опріснилась, бактерії та інфекції поширюються швидше.

– Ми досі до кінця не знаємо, які бактерії принесла нам прісна вода з Херсонської області. Вже знайдено сліди ротавірусу, сальмонели та холероподібних вібріонів. Крім того, загрозу несуть як побутові речі, такі як медичні маски, уламки будинків, холодильники та багато чого іншого, так і тіла тварин і каналізаційні викиди. Забруднений небезпечними бактеріями й пісок на одеському узбережжі. Ми бачимо, скільки очерету з Херсонщини продовжує викидати на берег Чорне море. Очерет – це органічна складова, яка перегниває у воді, і після потрапляння на пісок цей процес продовжується. Тому відбувається бактеріальне забруднення нашого узбережжя, – пояснює еколог Владислав Михайленко.

Тож небезпеку для здоров’я людей становить не лише морська вода, а й пісок на одеському узбережжі. Тому заборонено не лише купатися, а й загалом перебувати на пляжах. За дотриманням обмежень слідкуватиме муніципальна варта.

– У цьому очереті, який продовжує викидати на берег море, окрім небезпечних бактерій, є й живі організми, які непритаманні для нашої екосистеми. Це дрібні тварини: бобри, ондатри, жаби, черепахи, тритони, риба. Таким чином відбувається й біологічне забруднення, тобто інтродукція. Це все дуже небезпечні процеси, – каже Владислав Михайленко.

Наразі в Одесі та області ведеться спостереження за якістю морської води та епідеміологічною ситуацією в регіоні. Тому наразі заборонені й вилов, вживання, продаж морської риби та чорноморських морепродуктів. Екологи кажуть, особливо це стосується мідій і рапанів. Оскільки вони є “природними фільтрами”, що пропускають через себе сотні літрів води для отримання поживних речовин. Наразі цими поживними речовинами є ті самі небезпечні бактерії. Тому наразі у місті триває перевірка об’єктів торгівлі. Як контролюватиметься дотримання заборони та чи буде застосовуватися система штрафів проти порушників, поки що невідомо.

І хоч епідеміологічна ситуація у регіоні наразі контрольована, все одно зберігається високий ризик захворювань у вигляді кишкових інфекцій. Тож людей просять бути обачними. А отже, в жодному разі не відвідувати пляжі та не купатися, а також мити руки та кип’ятити воду.

– Вода у нас в одеський водопровід потрапляє з Дністра, а не Дніпра. Тобто на сьогодні теоретично загрози зараження питної води в одеському регіоні немає. Але деякі спеціалісти вважають, що підземний водоносний горизонт у Дніпра і Дністра може бути спільним. Він може бути поєднаним. Тому ведуться спостереження за санітарно-гігієнічними показниками. Втім, людям краще убезпечити себе. Наразі воду краще вживати бутильовану або кип’ячену. Кип’ятити її потрібно не менше трьох хвилин, – каже еколог Владислав Михайленко.

Та екологічна небезпека не єдина, яку наразі несе Чорне море. Найнебезпечніше, що воно приносить – ворожі боєприпаси. У рекреаційній зоні Одеського регіону вже неодноразово виявляли протикорабельні, протипіхотні та протидесантні якірні міни.

В оперативному командуванні Південь зазначають, триває спостереження за надводною поверхнею, але серед купи сміття й очерету не завжди можна помітити вибухонебезпечний предмет. Більшість мін неконтрольовано дрейфують. Деякі з них самостійно вже детонували у воді. Тому людей просять утриматися від відвідування узбережжя, щоб зберегти не лише своє здоров’я, а й життя.

– Окрім мін, протидесантних, протипіхотних, які зірвало в морі й перетворило на дрейфуючі, затопило й дуже багато позицій, де були й інші види ворожого озброєння. В тому числі міни-пелюстки, які дуже небезпечні. І також можуть бути принесені течією на одеське узбережжя. Тому я закликаю українців бути свідомими та відповідальними за власне життя. Ситуація доволі небезпечна, – розповідає речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Міни мали б стримувати спеціальні сітки, що напнули від Ланжерону до 16-ї станції Великого Фонтану комунальники та орендарі пляжів, сподіваючись на відкриття купального сезону в Одесі. Втім, побутове сміття та очерет, що приносить течія після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, пошкодили огорожу у воді. Тож наразі у Чорному морі зберігається високий рівень мінної загрози. Військові наголошують, перебувати на узбережжі небезпечно. А екологи це підтверджують.

Теги по теме
Одесса Черное море
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны