Торгівля ігровими акаунтами – бізнес чи порушення закону?
Торгівля ігровими акаунтами – бізнес чи порушення закону?

Торгівля ігровими акаунтами – бізнес чи порушення закону?

У геймерському середовищі з роками сформувалося досить вигідне заняття - торгівля ігровими акаунтами. Часто це має напівлегальний характер, оскільки передача такої інформації третім особам може порушувати встановлені правила. Проте подібне зустрічається все частыше, а окремі приклади говорять про те, що окупність такого заняття може виявитися дуже непоганою. Втім, не все так просто, як здається на перший погляд.

Особисті дані під надійним захистом

Якщо з комп'ютерними іграми процедура здається цілком невинною з деякими застереженнями, то існують сфери, в яких таке вважається злочином. Наприклад, в індустрії азартних ігор процвітає новий вид шахрайства, пов'язаний саме з торгівлею ігровими обліковими записами. Суть його полягає в наступному: гравцеві пропонується придбати обліковий запис, який має якийсь вигідний статус (безкоштовні обертання, бонуси або навіть певну суму на балансі), але проблеми починаються пізніше. За отриманими даними, наприклад, в Ельслотс вхід здійснити не складе проблем, та от лише з вивід виграшу може виявитися неможливим.

Справа в тому, що подібні махінації цілком конкретно описані в законі України, який регулює азартні ігри - всі акаунти є персоніфікованими. Процедура реєстрації в онлайн казино значно складніша, ніж при створенні облікового запису в соціальних мережах або комп'ютерній грі, а при здійсненні будь-яких фінансових операцій необхідна верифікація або підтвердження особи.

Торгівля акаунтами в комп'ютерних іграх також порушує правила конфіденційності, які завжди ігноруються під час реєстрації, якщо сама гра передбачає наявність будь-якої внутрішньоігрової валюти. Для прикладу досить навести футбольний симулятор FIFA, де за допомогою певних маніпуляцій гравці часом примудряються придбати кругленьку суму так званих FIFA Points.

Можливі наслідки

Як правило, до серйозних наслідків справа дійде навряд, але деякі ризики завжди залишаються:

  • Блокування акаунту;
  • Ризик марно втратити гроші у такій угоді;
  • Ризик нарватися на шахраїв.

Купівля того чи іншого облікового запису може просто виявитися покупкою кота в мішку, а вміст може істотно відрізнятися від заявленого.

Безпечну угоду можна укласти на спеціальних майданчиках, які спеціалізуються саме на торгівлі ігровими кабінетами. Загалом такий варіант може бути дуже зручним для гравців, які не хочуть гаяти багато часу на прокачування свого персонажа, адже останнім часом все більше онлайн-ігор побудовано саме за такою моделлю.

Існує ще й інший вид торгівлі обліковими записами, який на відміну від комп'ютерних розваг вже може нести за собою відчутні негативні наслідки - це торгівля обліковими записами в соціальних мережах. Українці виразно відчули це під час війни, коли цей інструмент став одним із головних в інформаційній війні. Він використовується як спосіб формування фіктивної громадської думки, а особливо підступним є, коли застосовується на велику аудиторію. Наприклад, коли якийсь ресурс новин перетворюється на руки зацікавлених людей.

Источник материала
Поделиться сюжетом