19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пенсія для осіб з інвалідністю II групи: який розмір виплати
Пенсія для осіб з інвалідністю II групи: який розмір виплати

Пенсія для осіб з інвалідністю II групи: який розмір виплати

Пенсія для осіб з інвалідністю II групи: який розмір виплати

Роз'яснення дали у ПФУ.

Людина, яка повністю або частково втратила здоров'я та отримала статус непрацездатної (обмежено працездатної) особи може оформити пенсію по інвалідності. Розмір такої пенсії залежить від отриманої групи інвалідності. Голова правління Пенсійного фонду Євген Капінус в інтерв'ю ТСН розповів, який розмір пенсійних виплат може отримати людина, яка має другу групу інвалідності. 

Він зазначив, що розмір «страхової» пенсії по інвалідності із солідарної системи обчислюється у відсотках розміру пенсії за віком залежно від групи інвалідності, і для II групи становить 90% пенсії за віком.

Так, мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю II групи, які не працюють становить 2100 грн, а для тих, хто працює – 2093 грн.

Капінус зазначив, що розмір пенсії по інвалідності для військовослужбовців встановлюється у відсотках їх грошового забезпечення і залежить від причини інвалідності. Так, особам інвалідністю II групи внаслідок війни пенсія призначається у вигляді 80% сум грошового забезпечення. Іншим особам з інвалідністю II групи пенсія призначається у вигляді 60% сум грошового забезпечення.

Мінімальна пенсійна виплата для осіб з інвалідністю внаслідок війни не може бути меншою за 525% прожиткового мінімуму, з 1 грудня 2022 року – 10 988,25 грн (2093 х 525%).

Пенсії по інвалідності постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС призначаються у розмірі відшкодування фактичних збитків виходячи із заробітної плати, отриманої людиною в зоні відчуження у 1986-1990 роках, або з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня.

Розмір пенсії по інвалідності II групи, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не може бути меншим, ніж 5472 грн.

Мінімальний розмір пенсійної виплати для осіб з інвалідністю II групи  внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа учасників ліквідації не може бути нижчим за 80% (від 1 березня 2023 року – 10 700,97 грн (13 376,21 х 80%).

Раніше ми писали, які документи необхідні для оформлення пенсії по інвалідності.

Источник материала
Поделиться сюжетом