На Подолі в Києві знесли історичний дерев’яний будинок
На Подолі в Києві знесли історичний дерев’яний будинок

На Подолі в Києві знесли історичний дерев’яний будинок

На Подолі в Києві знесли історичний дерев’яний будинок

Адвокати з оточення Кличка та Порошенка планують збудувати там «клубний будинок».

Поліція міста Києва відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного знесення будинку на вулиці Ярославській, який демонтували сьогодні вранці, 10 серпня.

200-річну садибу на Подолі, яка була зразком житлової деревʼяної забудови ХІХ ст, знесли приблизно о 5 ранку.

«Звичайний київський ранок. На Ярославській зносять двохсотрічний будинок. Там де дозволу ДОКС немає, а благоустрій анулював картку порушення благоустрою», - повідомила вранці депутатка Київради Ксенія Семенова.

Замовником демонтажу був партнер юридичної фірми «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Боярчуков. За словами Семенової, замість історичного будинку на вулиці Ярославській хочуть збудувати «клубний будинок». При цьому  інший партнер компанії, яка проводила демонтаж, –  народний депутат від «Євросолідарності» Сергій Алєксєєв, є президентом офіційного фан-клубу Кличків.

У свою чергу голова громадської ради при Національному агентстві запобігання корупції Катерина Бутко зазначила, що від самого початку робіт біля будинку знаходився екіпаж поліції, який жодним чином не перешкоджав роботам.

Водночас уже по обіді в поліції заявили, що відкрили кримінальне провадження за фактом знесення будинку  за статтею 356 Кримінального кодексу України - самоправство.

«На місці події працювала слідчо-оперативна група Подільського управління поліції. Правоохоронці оглянули місце події, опитали очевидців і свідків події, та наразі здійснюють заходи щодо перевірки наданих власником будинку документів», - заявили у відомстві.

У 2010 році Київрада надала Сергію Боярчукову ділянку в оренду на 15 років «для будівництва, реконструкції та обслуговування офісного центру з вбудовано-прибудованими приміщеннями для надання соціальних послуг та підземним паркінгом».

У 2021 році Департаментом містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації були видані містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку.

Риштування для проведення робіт спорудили навколо історичного будинку на вулиці Ярославській 13,Б ще 1 серпня цього року.

Того ж дня, після суспільного розголосу, інспектори «Київблагоустрою» внесли припис забудовнику, вимагаючи демонтувати будівельний паркан упродовж трьох днів, та анулювали картку благоустрою.

Садиба була зразком першої забудови Подолу після великої пожежі 1811 року. Вона датується орієнтовно першою половиною ХІХ ст. З 1882 року будинок належав міщанину Харичкову, з 1898 року — сімʼї Єфросинії Кравченко.

Експерт з питань містобудівництва Георгій Могильний повідомив, що у 2015 році міська влада провела наукові дослідження, за результатами яких будівлю на Ярославській, 13Б пропонували внести до Реєстру пам'яток, а як проміжне рішення – надати статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини. Однак з того часу будівля так і не отримала охоронного статусу

Источник материала
Поделиться сюжетом