2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Примусова паспортизація: юрист пояснив, що чекає українців, які взяли паспорт РФ
Примусова паспортизація: юрист пояснив, що чекає українців, які взяли паспорт РФ

Примусова паспортизація: юрист пояснив, що чекає українців, які взяли паспорт РФ

Примусова паспортизація: юрист пояснив, що чекає українців, які взяли паспорт РФ

Часто мешканців окупованих територій змушують це робити.

Російські загарбники на тимчасово окупованих територіях продовжують чинити психологічний тиск на українців, які відмовились брати паспорт РФ. Юрист з питань ВПО БФ «Право на захист» Ілля Федін розповів «Східному варіанту», що чекає українців, які змушені були взяти паспорт країни-ворога.

«Примусове набуття громадянства РФ українцями, які проживають на тимчасово окупованій території, нашою державою не визнається. Після деокупації Україна розглядатиме людей, які були вимушені отримати російський паспорт для уникнення переслідувань або для отримання доступу до базових послуг, як українських громадян», - розповів він.

Але за колабораційну діяльність доведеться понести покарання, якщо це буде доведено правоохоронними органами. Тож, звичайна примусова паспортизація не має нести наслідків для жителів Луганщини та Донеччини після деокупації.

Чи можуть українці, які отримали паспорт РФ, виїхати за кордон

За словами юриста, перетнути кордони країн Європи з російським паспортом буде складно, оскільки російська сторона буде вважати людину своїм громадянином і  може відмовити у перетині державного кордону.

Крім того, європейські країни, з міркувань власної національної безпеки, можуть не пропустити українців, які з російськими документами намагаються через Росію в’їхати до країн ЄС.

«Прикордонники вимагають докази того, що людина жила в окупації й там отримала паспорт, або пояснень, чому людина такий довгий час перебувала в Росії та тепер вирішила поїхати до Європи. Ще одним проблемним аспектом є в’їзд з російським паспортом на територію України»,– пояснив він.

Як повернутися в Україну громадянам, які були примусово вивезені в Росію

 Україна впровадила спеціальний документ, який допоможе громадянам повернутися з Росії — посвідчення особи на повернення в Україну​. Щоб його отримати, потрібно звернутися до Державної міграційної служби.

Юрист пояснив, що оформлення відбувається на підставі заяви одного з родичів чи законного представника людини, яку примусово опинилась на території Росії, або на підставі звернення Мінреінтеграції.

«З цим посвідченням українці зможуть повернутися до України через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву, Грузію. Строк розгляду заяви становить п'ять робочих днів, а посвідчення оформлюється строком дії до трьох місяців»,- пояснив Ілля Федін.

Якщо ж вдалося виїхати на підконтрольну Україні територію з російським паспортом на руках, то варто відразу звернутися до відділу Міграційної служби за місцем фактичного перебування, аби відновити український паспорт.

«Якщо в базах даних Міграційної служби є інформація про те, що людина раніше документувалася паспортом громадянина України, то з його відновленням не має бути проблем. В іншому випадку проводитиметься процедура встановлення особи»,- підсумував юрист.

В українському парламенті ніяк не можуть зібрати докупи всю політичну волю, аби забрати мандати у депутатів заборонених проросійських партій. Навіть якщо є процедури, які дозволяють зробити це без змін до Конституції. А прийнятий закон про колаборантів урівнює і тих, хто вітав росіян на окупованій території, і тих, хто не зміг виїхати, але продовжив працювати, щоб мати гроші на хліб. Чому так відбувається і що з цим робить/не робить Міністерство юстиції, читайте в інтерв`ю з заступницею міністра юстиції Валерії Коломієць на ZN.UA.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны