Андрій Єрмолаєв розповів, у чому секрет швидкого розвитку азіатських країн
Андрій Єрмолаєв розповів, у чому секрет швидкого розвитку азіатських країн

Андрій Єрмолаєв розповів, у чому секрет швидкого розвитку азіатських країн

Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

«Спочатку у нас була хвиля орієнталізму в 1960-ті роки, європейці зі Сходом, курильні палички, східні вчення, міська молодь Європи і взагалі Заходу осхіднилася, грала в ці ігри і досі грає. У нас, на мою думку, до Тибету вже кілька десятків тисяч сходили і стали просвітленими. Це ринок, бізнес, але за кадром залишається, у чому загадка успіху Азії у другій половині 20 століття?», - зазначає Андрій Єрмолаєв.

Як він наголошує, Японія, Південна Корея, Китай, В'єтнам, Індонезія в різні часи показували просто приголомшливі показники соціальної організації та ефективності у нових виробництвах. І пояснення цьому, стверджує експерт, варто шукати не в площині економіки, геополітики, і не в тому, що раптом туди прийшов мільярд.

«Виявилося, що в епоху пізнього індустріалізму, який пов'язаний із складними системами високоорганізованої кваліфікованої праці, азіатські суспільства виявилися ефективнішими. По-перше, в азіатських суспільствах проходить легший та організованіший процес індустріалізації, тому що ступінь дисциплінарності, терпіння, готовності вчитися набагато вищий», - пояснює Андрій Єрмолаєв.

Крім цього, додає він, азіатська традиція суспільного зв'язку дозволяє створювати величезні економічні соціальні системи, багатотисячні та стабільні. Зокрема, експерт нагадує, що там є компанії, робоча сила яких становить 200, 300, 400 тисяч, там міста з'явилися в ході індустріального буму. Тобто, констатує він, це високі темпи руху, і з одноманітною працею, нехай і висококваліфікованою, азіатські суспільства справлялися добре, вони швидко вчилися і дали найвищий показник масового виробництва.

Источник материала
Поделиться сюжетом