16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія знищує зерно України, вже "спалені" сотні тисяч тонн – FT
Росія знищує зерно України, вже "спалені" сотні тисяч тонн – FT

Росія знищує зерно України, вже "спалені" сотні тисяч тонн – FT

Після виходу із зернової угоди Росія знищила близько 280 тис. тонн українського зерна. Погіршує ж ситуацію для України той факт, що експорт уцілілого зерна через дунайські порти набагато здорожчав. А тому вже в 2024 році його обсяги можуть скоротитися вдвічі.

Про це повідомляє The Financial Times. "Сенсу вирощувати продукцію українським фермерам стає все менше, оскільки вони просто втрачають гроші", – зазначають його аналітики.

Загалом же, визнають вони, російські атаки значно ускладнили Україні експорт зернових. Адже вивезення тонни зерна до Єгипту через Дунай:

  • нині коштує приблизно 116 доларів/тонна;
  • тоді як до повномасштабного вторгнення Росії було близько 69 доларів за тонну.

Таким чином, констатується у матеріалі, високі витрати можуть підірвати виробництво зерна в Україні. І призвести до значного скорочення експорту у 2024 році. "За прогнозами гендиректора компанії "Кернел" Євгена Осипова, обсяги експорту впадуть вдвічі", – зазначили аналітики.

Навіщо Росія б'є по портах України

За словами ж представника Держдепу США Меттью Міллера, Росія б'є по Одесі та інших прибережних містах України з метою позбавлення країни значного джерела доходу. І, як наслідок, ослаблення її економіки. Для цього ж, за його словами, РФ блокує чорноморські порти України.

"Ці зловмисні удари ще раз ілюструють готовність РФ використовувати продовольство як зброю у своїй незаконній війні проти України", – наголосив представник американського відомства.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны