19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Азербайджан затримав у Нагірному Карабаху колишнього “главу уряду республіки” Рубена Варданяна
Азербайджан затримав у Нагірному Карабаху колишнього “главу уряду республіки” Рубена Варданяна

Азербайджан затримав у Нагірному Карабаху колишнього “главу уряду республіки” Рубена Варданяна

Азербайджан затримав у Нагірному Карабаху російського мільярдера Рубена Варданяна, який очолював уряд невизнаної республіки. Про затримання Варданяна вдень у середу повідомив пресцентр Державної прикордонної служби Азербайджану.

- 27 вересня внаслідок пильності військовослужбовців Держприкордонслужби Варданян Рубен Карленович, 1968 року народження, який незаконно потрапив на територію країни та працював на посаді так званого «державного міністра Нагірно-Карабахської Республіки», був затриманий в пункті виїзду через державний кордон «Лачин» під час руху з Азербайджанської Республіки в напрямку Вірменії, - йдеться на сайті прикордонної служби Азербайджану.

Рубена Варданяна доправили до Баку у супроводі співробітників Державної прикордонної служби Азербайджану та передали “відповідним державним органам для ухвалення відповідного рішення”.

Дружина Рубена Варданяна Вероніка Зонабенд написала в його телеграм-каналі, що Варданян сьогодні вранці намагався "покинути Арцах (так у Вірменії називають Нагірний Карабах) разом із тисячами інших вірмен, що рятуються від азербайджанської окупації".

Рубен Варданян – уродженець Єревана, російський інвестор та мільярдер. У вересні 2022 року він заявив, що відмовився від російського громадянства і переїхав до Нагірного Карабаху. Главою уряду невизнаної республіки був чотири місяці - з листопада 2022 року до лютого 2023-го.

Варданян — одна з ключових фігур російського фондового ринку 90-х, колишній власник інвестиційної компанії «Трійка Діалог», яку у 2011 році придбав Сбербанк, фундатор бізнес-школи «Сколково». У 2021 році Forbes оцінив його статки в мільярд доларів.

Увечері 26 вересня уряд Вірменії повідомив, що після переходу регіону під фактичний контроль Азербайджану з Нагірного Карабаху до Вірменії приїхало вже понад 28 тисяч переселенців. За даними ЗМІ, всього Нагірному Карабаху проживає понад 140 тисяч людей.

Азербайджан 19 вересня заявив про початок "антитерористичної операції" у своїй міжнародно визнаній території у Нагірному Карабаху, а 20 вересня - про її завершення. У ЄС засудили порушення режиму припинення вогню з боку Баку та попередили про наслідки у разі дискримінації карабахських вірмен.

У жовтні 2022 року Україна ввела санкції проти Рубена Варданяна та його дружини Вероніки Зонабенд. Їх назвали людьми, які мають тісні зв'язки із російським режимом, яким ведеться загарбницька війна проти України.

Теги по теме
Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом