19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нагірний Карабах припиняє своє існування з 1 січня 2024 року – указ
Нагірний Карабах припиняє своє існування з 1 січня 2024 року – указ

Нагірний Карабах припиняє своє існування з 1 січня 2024 року – указ

Президент невизнаної республіки Нагірни-Карабах (Арцах) Самвел Шахраманян підписав указ про розпуск усіх держустанов. 

Республіка припиняє існування з 1 січня 2024 року. Указ набуває чинності відразу після публікації.

– Розпустити всі державні установи та організації, що перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні до 1 січня 2024 року, і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування, – йдеться в указі.

Людям, які проживали на цих територіях, зокрема й тим, хто перебуває за межами республіки, після набуття чинності указу рекомендовано ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими Азербайджаном, щоб потім самостійно вирішити, чи залишатися в регіоні.

Зараз дивляться

Таке рішення влада республіки ухвалили у зв’язку зі складною воєнно-політичною ситуацією, що склалася, виходячи з пріоритету забезпечення фізичної безпеки та життєвих інтересів народу Нагірного Карабаху, з огляду на домовленість, досягнуту за посередництва командування російського миротворчого контингенту з представниками Азербайджанської Республіки про те, що забезпечується вільний, добровільний та безперешкодний проїзд мешканців Нагірного Карабаху, включно з військовослужбовцями, що склали зброю, зі своїм майном на їхніх транспортних засобів.

Що цьому передувало 

19 вересня Міноборони Азербайджану оголосило про проведення в Карабасі проти вірменських формувань. У ЗМІ повідомляли про масовані обстріли. Тим часом у Єревані заявили, що вірменських військовослужбовців у Карабасі немає.

Пізніше того самого дня Баку назвав умови припинення антитерористичних заходів: капітуляція і роззброєння збройних формувань регіону і саморозпуск місцевого режиму.

Після чого Степанакерт звернувся до Баку з пропозицією припинення вогню та початку переговорів. 

20 вересня В адміністрації Ільхама Алієва заявили, що Азербайджану дали гарантії, що вірменські формування в Карабаському регіоні будуть роззброєні.

Представники Нагірного Карабаху та Азербайджану вже провели дві зустрічі з питання про реінтеграцію.

Як у  Міністерстві внутрішніх справ Вірменії, станом на 08:00 годину, 28 вересня, з Нагірного Карабаху до Республіки Вірменія в’їхало 65 036 вимушених переселенців.

Усіх осіб, які не мають заздалегідь визначеного місця проживання, уряд забезпечує відповідним житлом.

Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом