19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Два українських фільми отримали нагороди Варшавського кінофестивалю
Два українських фільми отримали нагороди Варшавського кінофестивалю

Два українських фільми отримали нагороди Варшавського кінофестивалю

Українські фільми "БожеВільні" та "Фотофобія" отримали нагороди 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю (Warsaw Film Festival), який цього року проходив з 5 по 15 жовтня та є найбільшим кінофестивалем Східної Європи.

Як повідомили у Держкіно, словацько-чесько-українська стрічка "Фотофобія" режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика отримала нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм.

Стрічка розповідає про 12-річного хлопчика Нікі, який із родиною живе на станції харківського метро, де вони ховаються від страшної війни, що вирує надворі. Для сім'ї Нікі денне світло – синонім смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні.

Безцільно блукаючи покинутими вагонами й заповненими платформами, Нікі зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв’язок зміцнюється, діти знову знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях.

Тим часом, дебютний фільм Дениса Тарасова "БожеВільні" отримав спеціальну відзнаку (Special mention) у конкурсній програмі перших і других повнометражних робіт молодих режисерів Competition 1-2.

Стрічка "БожеВільні" розповідає історію простого молодого чоловіка, який жив в СРСР в 70-ті роки 20 сторіччя і якого запроторили до психіатричної лікарні через любов до забороненої в ті часи західної рок-музики. Перед ним постає непростий вибір – співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях. 

Андрій Довженко у виконанні актора Костянтина Темляка – це збірний образ волелюбної людини, яка потрапила в лещата КДБ через відверте несприйняття божевільних правил комуністичного устрою. 

Загалом цьогоріч у рамках фестивалю у Варшаві представили дев'ять українських фільмів, в тому числі "Дім за склом" режисера Тараса Дроня (міжнародний конкурс), "БожеВільні" режисера Дениса Тарасова (конкурс перших/других фільмів) та "Залізні метелики" режисера Романа Любого (конкурс документальних фільмів).

Як повідомляв УНІАН, 12 жовтня 2023 року, в рамках сьомого фестивалю "Київський тиждень критики", відбулась церемонія нагородження шостою Національною премією кінокритиків "Кіноколо". Серед переможців цьогорічної премії – фільми "Ля Палісіада", "Люксембург, Люксембург" та "20 днів у Маріуполі".

Теги по теме
украинское кино
Источник материала
Поделиться сюжетом