Коли краще хрестити дитину – як обрати дату
Коли краще хрестити дитину – як обрати дату

Коли краще хрестити дитину – як обрати дату

Усі батьки, що сповідують християнську релігію, замислюються про хрещення своєї дитини, щоб надати їй духовного захисту і вберегти від зла. До того ж нехрещені люди не можуть причащатися та вінчатися у церкві. Про те, в які дні можна вершити обряд та в якому віці це краще зробити – дізнавались Факти ICTV. 

В які дні можна хрестити дитину

За церковними правилами, обряд хрещення можна проводити у будь-який день року. Для таїнства не є перешкодою ні церковні свята, ні суворий піст. 

За народними прикметами, проведення обряду на Різдво чи Водохреща дарує новохрещеній дитині щасливу долю та захист Небес. 

Зараз дивляться

 Але в окремих церквах в деякі дні не хрестять. Це може бути пов’язане з проведенням інших обрядів чи відсутністю священника. 

Днем тижня для проведення обряду частіше обирають вихідний, коли не треба йти на роботу, або вівторок та четвер. Імовірно, така традиція склалася через те, що середа та п’ятниця є пісними днями, в які не слід вживати м’ясних страв та алкоголю, тож влаштовувати застілля після хрещення буде неправильно. 

Надійніше обирати дату за Місяцесловом чи Святцями — православним календарем із датами, коли вшановується пам’ять святих. Наприклад, якщо дитині дали ім’я Михайло, то хрестити її краще в день іменин: 13, 21 та 24 січня, 11 серпня, 19 вересня, 5 та 31 грудня.

Якщо імені дитини немає в Святцях, обирають святого зі співзвучним ім’ям і, відповідно до цього призначають дату проведення хрещення. Все це не є обов’язковими правилами, тому остаточна дата обирається на розсуд батьків дитини.

В якому віці краще хрестити дитину

Традиційно обряд хрещення проводять, коли дитині виповнилося 40 днів від народження. Але це пов’язано лише з тим, що до цього дня породілля вважається “нечистою” і не може заходити до церкви. Проте сучасна церква ці обмеження, говорячи, що “жіночий організм, сотворений Господом, є прекрасним і не може стати нечистим через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу існування цього організму”.

Проте якщо дитина важко хвора, церква рекомендує провести обряд якомога раніше. І тут можна обирати – чи не бути мамі присутній у церкві під час проведення обряду,  запросити священика додому, що дозволяється правилами, чи не звертати увагу на забобони.

В Біблії ж сказано, що людина повинна свідомо приймати віру, тобто розуміти, що хоче бути православною. Тому деякі батьки відкладають проведення обряду то того часу, коли дитина зможе визначитися, чи хоче вона хреститись. Церковні правила дозволяють хрещення у будь-якому віці, тож священник не відмовить у проведенні обряду ні підлітку, ні дорослій людині.

Психологи рекомендують хрестити дитину у віці 1,5-2 місяці. В цей період дитина вже трішкі адаптувалася після народження, але більшість часу спить і ще не має настороженого ставлення до чужих дорослих людей. Тому зазвичай хрещення дітей в такому віці проходить спокійно. Старші ж діти можуть злякатися незнайомої обстановки чи священика.

Коли не можна хрестити дитину

Православна церква забороняє обирати сприятливу дату для хрещення за місячним календарем, натальною картою або астрологічними прогнозами. Такий спосіб вважається гріховним.

Всі інші обмеження є лише забобонами, вигаданими людьми, а не церквою.

Теги по теме
Традиции Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом