Франківець відмовився служити через релігію: який вирок виніс йому суд
Франківець відмовився служити через релігію: який вирок виніс йому суд

Франківець відмовився служити через релігію: який вирок виніс йому суд

В Івано-Франківську апеляційний пом’якшив покарання чоловіку, який через релігійні переконання відмовився служити, та замість одного року в’язниці призначив йому 1 рік іспитового (умовного) терміну.

Чоловік у військкоматі написав розписку, що відмовляється від мобілізації з релігійних переконань, “через дотримання слова Божого та Божих заповідей”. Але жодних документів про участь в релігійних зібраннях не подавав.

Іванофранківець, якого судили, має юридичну освіту, працює приватним підприємцем та виховує двох дітей.

Зараз дивляться

У 2000-2001 році служив в армії, але говорить, що був поганим солдатом. За 5 місяців до звільнення з армії “покаявся, хрестився і постановив собі, що зброю у руки брати не буде”.

Довгий час чоловік бував на різних зібраннях, зокрема євангельських християн-баптистів, проте згодом дійшов думки, що усі християнські течії невірно трактують Святе Письмо.

Зараз він не знаходиться у жодних релігійних організаціях, але прагне заснувати власне зібрання.

Зазначається, що чоловік двічі проходив медкомісію і перший раз через операцію на щитоподібній залозі отримав три місяці відстрочки. Коли він прийшов на медогляд вдруге, його визнали “обмежено придатним”.

Відомо, що перший вирок у вигляді одного року тримання під вартою було оголошено, згідно пом’якшувальних обставини: двох неповнолітніх дітей, стан здоров`я, а також “багаторічні глибокі релігійні переконання”.

Проте на рішення подали одразу дві апеляції: прокурор клопотав про 3 роки позбавлення волі, а сам обвинувачений просив скасувати вирок.

Суд визнав, що віра дійсно визначає спосіб життя підсудного та значною мірою пояснює його мотиви і спосіб мислення.

– Наявність глибоких та щирих релігійних переконань пов`язаних із пацифізмом та неможливістю носити та брати зброю в руки чи носити військову форму, вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом також підтверджуються висновком спеціаліста, доктора філософії з права, – йдеться у вироку.

Зрештою, судді постановили скасувати попередній вирок.

Водночас чоловіка визнали винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації).

Теги по теме
Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом