19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Митрополит Молдови відправив гнівного листа у Москву: спроба цивілізованого “розлучення” із РПЦ
Митрополит Молдови відправив гнівного листа у Москву: спроба цивілізованого “розлучення” із РПЦ

Митрополит Молдови відправив гнівного листа у Москву: спроба цивілізованого “розлучення” із РПЦ

Предстоятель Православної церкви Молдови, яка підпорядкована Росії, митрополит Володимир критично оцінює перспективи існування молдовської митрополії у складі РПЦ. Його нещодавнє послання до патріарха Кирила звучить “надзвичайно жорстко”.

Таку думку висловив науковий співробітник Центру православних досліджень Фордхемського університету в Нью-Йорку, російський журналіст Сергій Чапнін в інтерв’ю Радіо Свобода.

Нещодавно стало відомо, що митрополит Володимир надіслав листа до Кирила. У ньому він скаржиться, що його церква втрачає позиції на користь конкурентів, зокрема через війну в Україні. Він бідкається Кирилу, що конкурентів підтримують все більше, як політично так і фінансово.

Зараз дивляться

— Для Православної церкви Молдови це об’єднання еквівалентне нашому зникненню з релігійної та суспільної сцени країни через рішуче неприйняття нашими співгромадянами агресивного втручання Росії як у справи сусідньої, дружньої нам держави – України – та втручання в наші внутрішні справи, – йдеться у листі митрополита Володимира, який вперше оприлюднив ексдепутат парламенту Молдови Влад Кубряков.

На думку Чапніна, цей лист є спробою цивілізованого “розлучення” проросійської православної церкви з босами в Москві. Водночас, він сумнівається, що розкол буде таким, тому що “патріарх Кирило не є примирливим”.

— Митрополит Володимир критично оцінює перспективи подальшого існування молдовської церкви в складі РПЦ. Якщо перекладати з мови церковної дипломатії на звичайну мову, то послання Володимира звучить надзвичайно жорстко: Ми виходимо з Московського патріархату – і ви не маєте можливості вплинути на наше рішення, – каже Чапнін.

Він додав, що патріарх Кирило повністю пов’язав свою долю та РПЦ заодно з режимом Путіна, беручи участь у формуванні ідеології, яка називається “рускій мір”.

Завдяки повній лояльності до режиму Кирило отримав, окрім влади, доступ до державних субсидій та спонсорства від великих державних корпорацій.

Водночас, він втратив будь-який авторитет і вплив за межами Росії, насамперед на пострадянському просторі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

— Він не хотів і не міг поставити себе вище політичних інтересів держави і стати патріархом православних як у Балтії, так і в Центральній Азії. У результаті рано чи пізно він втратить усі автономні церкви, митрополії та єпархії за межами РФ, – зауважив Чаплін.

На його думку, від Москви не варто чекати “доброї” відповіді. Адже Кирило хоче бачити церкву з Молдови в складі РПЦ, зберігаючи хоча б ілюзорну єдність. Для нього надзвичайно важливо зберегти імперський характер церкви, кордони якої географічно значно більші, ніж кордони РФ.

Чаплін наголосив, що розрив із РПЦ неминучий. Питання лише в тому, “наскільки ніжним чи, навпаки, скандальним і жорстким він буде.

Фото:

Теги по теме
Молдова РПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом