Українці почали частіше використовувати державну мову в соцмережах: дослідження
Українці почали частіше використовувати державну мову в соцмережах: дослідження

Українці почали частіше використовувати державну мову в соцмережах: дослідження

Частка дописів державною мовою в українському сегменті західних соціальних мереж – Facebook, Twitter (X) та Instagram – перевищила 75%.  Посилюється роль української і на YouTube.

Про це свідчать дані дослідження Центру контент-аналізу.

У Центрі констатують, що за останні три роки українські соціальні мережі пройшли видатний шлях від стану майже суцільного зросійщення до переважної ролі української мови.

Зараз дивляться

Так, в Instagram державною мовою тепер пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%.

– Торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому – в жовтні 2020 року – коливалася в межах 15-25%., – відзначили у Центрі.

Окрім того, прогрес продемонстрував за останній рік Youtube.

Дослідження, зроблене в червні 2022 року, не виявило змін в цій соціальній мережі порівняно з довоєнним періодом. Водночас майже півтора роки по тому можна констатувати, що українська мова відчутно посилила свої позиції з 5% матеріалів до 45%.

Вдвічі зросла частка української мови і в ТіkTok: якщо раніше співвідношення було 1 до 2 на користь російської мови, то тепер 2 до 1 на користь державної.

Центр контент-аналізу

Регіональний розріз

Загальне посилення присутності української мови за останній рік забезпечене центральним, південним та східним макрорегіонами, які поволі нарощують позиції державної мови.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Порівняно з 2022 роком майже в усіх областях зафіксоване збільшення питомої ваги української мови на 10-15%. Вперше українська мова має сильніші позиції в Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Українська мова тепер переважає в усіх областях, окрім Одеської та частково окупованих Донецької, Луганської й Запорізької областей, Криму.

– Втім, виглядає на те, що Одеська область у цій компанії ненадовго: саме Одеська область продемонструвала найбільший поступ за останній рік: частка дописів українською мовою зросла з 27% в червні 2022 року до 49% у жовтні 2023 року, – йдеться у дослідженні.

Центр контент-аналізу
Центр контент-аналізу

Раніше Зеленський пояснив, що буде з російськомовними українцями після перемоги.

Теги по теме
Соцсети
Источник материала
Поделиться сюжетом