20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Військова підтримка Німеччини, блокада на кордоні зі Словаччиною, шлях України в ЄС: новини 21 листопада
Військова підтримка Німеччини, блокада на кордоні зі Словаччиною, шлях України в ЄС: новини 21 листопада

Військова підтримка Німеччини, блокада на кордоні зі Словаччиною, шлях України в ЄС: новини 21 листопада

Німеччина виділила вагомий пакет військової допомоги ЗСУ, щоб посилити систему ППО. На Півдні України російські окупанти зменшили кількість штурмових дій, однак продовжують обстрілювати правобережжя Херсонщини.

Верховна Рада підтримала збільшення штату НАБУ і дозволила НАЗК перевіряти майно держслужбовців. Ці законопроєкти є умовою Єврокомісії для вступу України до ЄС. Документи допрацьовуватимуть перед другим читанням, але перший крок уже зроблено.

Що відбулося в Україні та світі за добу 21 листопада 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться
  • Пакет допомоги від Німеччини
  • Ситуація на Півдні та Сході України
  • Нові ухвалені законопроєкти
  • Відкриття офісу Європарламенту в Києві
  • Перекриття руху вантажівок на кордоні зі Словаччиною
  • Призначення очільника Фонду держмайна
  • Підготовка РФ до обстрілів взимку

Пакет допомоги від Німеччини

Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України. До нього увійшли ще чотири системи ППО IRIS-T SLM, 155-мм боєприпаси для артилерії та протитанкові міни. Загальна вартість пакета становить €1,3 млрд.

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, цей пакет військової допомоги сигналізує про те, що його країна стійко і надійно підтримує Україну в боротьбі з російською агресією.

Ситуація на Півдні та Сході України

На Півдні та Сході України російські окупанти дещо зменшили кількість штурмів, проте надалі обстрілюють ракетами медичні заклади.

Командувач ОСУВ Таврія Олександр Тарнавський зазначив, що армія РФ цинічно ігнорує закони та звичаї ведення війни. Один з нещодавніх випадків – удар ракетами із ЗРК С-300 по цивільному медичному закладу на Донеччині.

За словами бригадного генерала, пошкоджень та руйнувань зазнали Центральна міська лікарня у Селидовому Донецької області, будівля шахти Котляревська та інша інфраструктура.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Нові ухвалені законопроєкти

Верховна Рада підтримала збільшення на 300 осіб штату НАБУ та дозволила НАЗК перевіряти майно держслужбовців, яке ті отримали до призначення на посаду.

Обидва законопроєкти ухвалені в першому читанні. Це є умовою Єврокомісії для вступу України до ЄС. Документи ще планують допрацьовувати перед другим читанням, але перший крок уже зроблено.

Зокрема, передбачається поетапне збільшення штату Національного антикорупційного бюро України з 700 до 1 тис. співробітників. У другому документі пропонують скасувати обмеження для НАЗК перевіряти активи чиновників, які вже пройшли перевірку.

Відкриття офісу Європарламенту в Києві

Європейський парламент погодився відкрити офіс в Києві для посилення підтримки України. Це дозволить покращити відносини з українським парламентом, зокрема, зв’язати його з відповідними комітетами Європарламенту та полегшити адміністративну роботу.

Бюро є органом Європейського парламенту, відповідальним за адміністративні рішення щодо внутрішнього функціонування установи.

Перекриття руху вантажівок на кордоні зі Словаччиною

Зі сторони Словаччини невідомі особи перекрили рух вантажівок перед кордоном біля КПП Вишнє Нємецьке – Ужгород.

Через блокаду кордону на території Польщі, перевізники змінили маршрут і прямують до України в обʼїзд, долаючи зайві сотні кілометрів. Найближчий шлях пролягав через Словаччину.

Але тепер словацькі блокувальники пропускають лише легковики й автобуси. Поки невідомо, скільки часу триватиме протест.

Призначення очільника Фонду держмайна

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль став очільником Фонду державного майна. Його кандидатуру підтримала Верховна Рада України.

Підготовка РФ до обстрілів взимку

Росія досі виготовляє ракети для обстрілів по території України. Проте РФ не здатна вийти на необхідні обсяги, тому робитиме ставку на дрони-камікадзе під час атак, припустив військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

На його думку, недостатня кількість ракет вплине на тактику атак РФ по Україні в зимовий період 2023-2024. Тепер ракети відіграватимуть другорядну роль, а головним озброєнням стануть дрони-камікадзе.

Теги по теме
Владимир Зеленский Верховная Рада Польща Германия Законопроект
Источник материала
Поделиться сюжетом