19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хотів підкупити Мустафу Найєма: ВАКС на 2 місяці взяв під варту нардепа Одарченка
Хотів підкупити Мустафу Найєма: ВАКС на 2 місяці взяв під варту нардепа Одарченка

Хотів підкупити Мустафу Найєма: ВАКС на 2 місяці взяв під варту нардепа Одарченка

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід народному депутату Верховної Ради Андрію Одарченку з партії Слуга народу.

Як йдеться в рішення ВАКС у середу, 22 листопада, Одарченко буде утримуватись під вартою з альтернативою застави в розмірі 15 млн грн до 20 січня включно.

Зазначається, що Одарченко отримав підозру у спробі підкупити криптовалютою голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма в обмін на сприяння в отриманні грошей із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету, де депутат продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту призупинено).

Зараз дивляться

За даними прокуратури, нардепа необхідно було взяти під варту, оскільки він може втекти, про що свідчить його поведінка у перший день війни. Тоді, за даними прокурорів, Одарченко поїхав на Закарпаття, попри дану присягу “усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України”.

– Коли ми проголосували воєнний стан, він (голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, – Ред.) сказав: хто поїде з Києва – той зрадник. Я думаю: ух ти, ідіть ви! Одразу вийшов, сів (в автомобіль, – Ред.), вирулив на ліву дорогу вниз. Ми поїхали на Закарпаття. (Голову ОДА, – Ред.) Микиту ще не знаю. Беру ксиву, приходжу до нього, а у нього уже депутатів купа. Я ржу, кажу: що ви тут робите?, – зачитала прокурорка слова Одарченка, записані в рамках негласних слідчих дій.

За даними слідчих, Одарченко пропонував Мустафі Найєму біткоїни на суму $50 тис. , але встиг переказати лише $10 тис. Це нібито відбулося на початку вересня після зустрічі в ресторані готелю Hilton.

Зі свого боку нардеп заперечує, що переказував гроші.

– Так, я спілкувався з Мустафою Найємом багато разів на різну тематику, але жодних пропозицій неправомірної вигоди я не озвучував. Було виключно спілкування з приводу допомоги, виділення коштів Державному біотехнологічному університету, – сказав Одарченко.

Зазначається, що Одарченко сім разів виїжджав за межі України після 24 лютого, а його сім’я з березня 2022 року до липня 2023 року жила в Таїланді.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Таїланд – це дешевше, ніж Польща, Німеччина чи Іспанія. Там все недорого коштує: і оренда житла, і школа. Я приїжджав до них, допомагав. Моя дружина працювала нотаріусом до початку повномасштабної агресії, були невеликі заощадження, – сказав Одарченко суддям.

Наразі сім’я нардепа перебуває в Ужгороді, де сам нардеп має намір “осісти”, судячи з інформації прокурорів.

За даними обвинувачення, в розмовах із Мустафою Найємом нардеп нормалізував агресію Російської Федерації.

– Чому Перший хоче вибори зараз? Тому що змусять домовлятися, і правильно – навіщо нам ці донецькі, луганські. Крим? Чорт із ним. Ясно, що шкода. Потрібно домовлятися, – зацитувала прокурорка слова Одарченка.

Він говорив це не у перші дні війни, а у серпні 2023 року. Прокуратура вважає, що такі слова можуть вказувати на схильність депутата до колабораціонізму чи інших злочинів проти національної безпеки України.

Теги по теме
Суд нардепи Антикоррупционный суд
Источник материала
Поделиться сюжетом