Монастирська розповіла, як гендиректор Метрополітен-опери вмовляв її замінити у виставі Нетребко
Монастирська розповіла, як гендиректор Метрополітен-опери вмовляв її замінити у виставі Нетребко

Монастирська розповіла, як гендиректор Метрополітен-опери вмовляв її замінити у виставі Нетребко

Українська оперна діва Людмила Монастирська розповіла, як розпочала роботу над виставою "Турандот" у Метрополітен-опері після звільнення російської співачки Анни Нетребко. В інтерв'ю OBOZ.UA вона зізналася, що тоді вже давно не виконувала головних партій опери Джакомо Пуччіні і на пропозицію гендиректора театру Пітера Гелба спочатку відповіла відмовою.

–  Я працюю в Метрополітен вже більше 10 років. З Пітером Гелбом ми дуже непогано знаємо одне одного. Він ходить на вистави. А перед знаковими постановками заходить до гримерної і бажає успіху – так заведено. Коли він мені зателефонував у Варшаву, запросив заспівати замість Анни Нетребко, трохи розгубилася, бо зазвичай організаційні питання вирішуються через агента артиста. Чесно зізнаюся: спочатку відмовилася. Партію Турандот Джакомо Пуччіні я закінчила співати давно, бо в репертуарі багато інших робіт. А він: "Ти маєш її заспівати, це наш вибір і наша позиція – росіянку міняємо на українку".

Після вистав Монастирська не раз виходила на сцену з прапором України та зривала овації, хоча спочатку боялася реакції керівництва Метрополітен-опери.

- Я довго думала про це, але вирішила сказати про свою ідею в день вистави, бо дійсно боялася відмови. Коли сказала, він: "Дай мені подумати". І пішов. Повернувся з великим прапором – я в нього аж загорнулася. Тепер він зберігається у мене вдома. Цього року я також співала в Метрополітен-опера, але вже "Тоску", і теж виходила з прапором. На виставі були наші військові – їх представили. Весь зал піднявся, аплодували, а тільки потім почалася постановка. Було дуже зворушливо.

Монастирська зізналася, що відтоді лише раз бачилася з Нетребко. За словами зірки, після звільнення з театру росіянка не обділена роботою.

– Я не слідкую за нею. Ми бачилися після інциденту лише раз. Минулого літа я співала "Аїду", зі мною мав працювати тенор із Туреччини. Ми відпрацювали одну виставу, і він несподівано захворів, потрібно було терміново шукати заміну. Покликали чоловіка Анни Нетребко – азербайджанського тенора Юсіфа Ейвазова. І вона прийшла його послухати, а до мене зайшла в гримерну привітатися. Отак ми побачилися. Образ ніяких між нами немає – це рішення театру. Я скажу так: вона не обділена зараз роботою.

Після вторгнення Росії до України Нетребко втратила контракти на Заході. За кордоном вона асоціювалася із кремлівським режимом, оскільки була довіреною особою Путіна на 2012 рік і отримувала від нього нагороди. 30 березня 2022 року вона перервала мовчання і заявила, що засуджує війну, проте залишається патріоткою Росії та її культури. Вона наголосила, що ніколи не отримувала грошей від Путіна і взагалі бачила його кілька разів у житті. Згодом європейські театри знову почали запрошувати її на сцену. У серпні 2023 року росіянка подала до суду на Метрополітен-оперу за порушення контракту та вимагає 360 тисяч доларів компенсації за звільнення.

Фото: youtube.com/Metropolitan Opera

Источник материала
Поделиться сюжетом