7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна та ще 34 країни: в Естонії відбулися масштабні навчання НАТО з кіберзахисту
Україна та ще 34 країни: в Естонії відбулися масштабні навчання НАТО з кіберзахисту

Україна та ще 34 країни: в Естонії відбулися масштабні навчання НАТО з кіберзахисту

У Таллінні 27 листопада – 1 грудня відбулися наймасштабніші за всю історію НАТО навчаннях Кібер коаліція (Cyber Coalition), в яких взяли участь, окрім 28 країн-членів блоку, Україна, Грузія, Ірландія, Японія, Республіка Корея, Швеція та Швейцарія.

Безпосередньо в Естонії працювали 170 осіб та ще 1,3 тис. – онлайн. Учасники відпрацьовували сценарії ймовірних кібератак на критично важливу інфраструктуру, наприклад, електропідстанції, енергомережі та водоочисні споруди.

Мета навчань – підвищення стійкості НАТО та його партнерів до кіберзагроз, а також їхньої здатності проводити спільні кібероперації.

Зараз дивляться

Виконавчий директор навчань Чальз Елліотт розповів, що представники України передавали інформацію з відпрацьовуваних сюжетних ліній навчань своїм колегам.

– Наприклад, якщо сюжетна лінія навчань говорить про те, що вашу енергосистему атаковано, вони беруть ці дані і впроваджують їх у національну навчальну аудиторію, кажучи, що саме це відбувається зараз. У сюжетній лінії, яку ми зараз граємо, наприклад, немає електрики в Києві. Я використовую це як приклад, я не кажу, що саме це відбувається. Місцева навчальна аудиторія намагається з’ясувати, чому це відбувається, – наголосив він.

Елліотт зауважив, що не відразу було відомо, чи братиме у них участь Україна, тому не планувалися конкретні уроки, з яких його учасники можуть отримати досвід від українців.

– У нас були уроки більш загального характеру, але не безпосередньо з України. Я думаю, що наступного року, оскільки цього разу в нас була Україна, ми будемо додавати більше уроків, які могли б отримати безпосередньо з їхнього досвіду, – додав він.

Виконавчий директор навчань НАТО з кіберзахисту вважає, що той факт, що Україна знову змогла взяти участь у цих навчаннях, демонструє її стійкість.

– Чудово, що вони тут, і ми з нетерпінням чекаємо можливості отримати від них більше уроків, вони чудові вчителі, – підсумував Елліотт.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги по теме
НАТО Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом