Вперше за майже 200 років: у Миколаївському соборі у Кременці провели богослужіння українською
Вперше за майже 200 років: у Миколаївському соборі у Кременці провели богослужіння українською

Вперше за майже 200 років: у Миколаївському соборі у Кременці провели богослужіння українською

Миколаївський собор у місті Кременець на Тернопільщині має повернутись Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Про це повідомив , посилаючись на підтверджену постанову Західного апеляційного господарського суду від 2 жовтня Верховним судом.

Тоді апеляційний суд залишив чинним рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня, що зобов’язав релігійну громаду Парафія Святителя Миколая (УМП МП) повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв. м. Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Зараз дивляться

Історичне богослужіння у Кременці

У середу, 6 грудня, у Миколаївському соборі розпочалося перше богослужіння Православної церкви України. повідомило, що його очолив митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор.

Богослужіння почали з виконання гімну України. Українська молитва в Миколаївському соборі пролунала вперше за 191 рік.

Фото: Facebook/Володимир Болєщук

12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною організацією УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Відтоді заповідник неодноразово повідомляв УПЦ МП про закінчення терміну дії угоди. Зі свого боку релігійна організація намагалася продовжити його дію, звертаючись до МКІП, але отримала відмову.

Що відомо про Миколаївський собор у Кременці

Свято-Миколаївський собор або Францисканський монастир є пам’яткою архітектури національного значення. Його було засновано 1606 року єпископом Марціном Шишковським.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

У середині XVII ст. його було розгромлено, проте згодом монастир відновив свою діяльність. У XVIII ст. Станіслав Потоцький надав значні кошти для добудови костелу.

Після придушення польського повстання російський цар Микола I наказав закрити Францисканський монастир. Його територію та споруди отримала Московська православна церква. Костел переосвятили на Миколаївський собор, який функціонує донині.

Фото:

Теги по теме
УПЦ МП Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом