Війна і санкції: НАЗК запустило базу з іноземними компонентами, які використовує РФ
Війна і санкції: НАЗК запустило базу з іноземними компонентами, які використовує РФ

Війна і санкції: НАЗК запустило базу з іноземними компонентами, які використовує РФ

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило першу у світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї на порталі Війна і санкції.

В ній налічується понад 2 тис. компонентів, які використовуються Росією та Іраном у різного роду БПЛА, ракетах, системах радіоелектронної боротьби та багатьох інших видах озброєння та військової техніки.

– Демократичний та цивілізований світ має об’єднатися навколо нерозповсюдження своїх технологій до агресорів. Тільки так ми здатні гарантувати мир, безпеку та стабільність на глобальному рівні. Саме з цією метою було створено єдину базу даних компонентів, – пояснили в НАЗК.

Зараз дивляться

Зазначається, що наразі база даних містить інформацію про іноземні компоненти, знайдені у російському та іранському озброєнні, що використовується РФ протягом повномасштабного вторгнення проти України починаючи з 24 лютого 2022 року.

– Тисячі електронних компонентів, які мали б покращувати життя та служити розвитку, Росія та Іран перетворюють на зброю для вбивств. Розкриття їхнього шляху від виробника до рук вбивць – масштабна задача для будь-якого державного органу. Але це під силу тисячам журналістів, розслідувачів, митників, банкірів, консультантів та багатьох інших, хто прагне справедливості та миру. Тепер, коли ці дані стали публічними, кожен може зробити свій внесок у глобальну світову безпеку, — заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

У базі даних представлені види озброєнь, виробники та технічні характеристики щодо кожного компонента. В НАЗК вважають, що кожен, “від журналіста-розслідувача до іноземного посадовця”, зможе зібрати достатню доказову базу та дослідити ланцюги постачання і “притягнути співучасників цієї війни до відповідальності”.

В НАЗК пояснили, що розділ Іноземні компоненти у зброї буде регулярно оновлюватися та удосконалюватися. Вже згодом планується додати можливість підписки на оновлення переліку.

– Щоразу, як НАЗК додаватиме новий компонент, усі охочі отримуватимуть сповіщення про це, – пояснили в агентстві.

В НАЗК нагадали, що роль агентства у санкційній політиці визначена в Дорожній карті індивідуальних санкцій, розробленій Стенфордською міжнародною робочою групою з російських санкцій. Тому НАЗК ідентифікує компанії, що постачають електронні компоненти в Росію, посилюючи воєнний потенціал держави-терориста.

Фото: Андрій Єрмак

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги по теме
санкции НАПК
Источник материала
Поделиться сюжетом