19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Є два варіанти: як Україна може отримати кошти від ЄС, які заблокує Угорщина
Є два варіанти: як Україна може отримати кошти від ЄС, які заблокує Угорщина

Є два варіанти: як Україна може отримати кошти від ЄС, які заблокує Угорщина

Є певні важелі впливу на Угорщину, якими може скористатися Європейський Союз. Нещодавно почалася дискусія про обмеження прав Будапешту за порушення фундаментальних принципів ЄС.

Про це заявив очільник Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін у 2014 – 2019 роках у коментарі журналістці Фактів ICTV Оксані Михайловій. Він зазначив, що Єврокомісія має значний вплив на Угорщину.

– Єврокомісія має насправді. Але головну роль мають країни Євросоюзу. Знову почалася дискусія про обмеження прав країни в голосуванні, що вона порушує фундаментальні принципи ЄС. Поки що Угорщину покарали грошима. Можуть покарати тим, що позбавлять прав. Це буде унікальний прецедент в історії ЄС, – звернув увагу Клімкін.

Орбану небезпечно залишатися в ЄС наодинці

Раніше прем’єр-міністр Угорщини сподівався, що Польща є його партнером. Проте з новим урядом це стало далекою перспективою. Віктор Орбан прекрасно розуміє, що залишатися наодинці в ЄС небезпечно, вважає колишній очільник МЗС України.

Зараз дивляться

– Це ще Макрон чи Шольц можуть пограти в гру “ми найкрутіші в ЄС”. На нього (Орбана, – Ред.) є економічні та політичні важелі впливу. Були побоювання, що коло всередині ЄС, які за нашу інтеграцію, але не хотіли б поспішати, використають Орбана як цапа відбувайла. І німці, і французи зіграли досить чітку європейську гру. На нас очікує ще дуже складний процес, коли Орбан використає своє право на блокування, – переконаний Клімкін.

Чи перешкоджатиме Україні

Він підрахував, що в Орбана є щонайменше 80 офіційних приводів, які стосуються лише Євросоюзу, щоб мати можливість вставляти палки в колеса.

На його думку, Орбан це однозначно робитиме, тому що в Кремлі його шантажують пільговими цінами на газ і нафту.

– Але фінансову допомогу він не заблокує. Там є запасні варіанти. Вони неідеальні, але непогані. А для нас €50 млрд важливі, а не фінансова механіка, як це буде зроблено. Я бачу два варіанти, які спрацюють, якщо Орбан це заблокує. Він грає в політичну гру. Йому важливо утримати позиції на наступний рік до виборів у парламент. Він поки що грає на свого виборця і доволі послідовно, – сказав Клімкін.

Павло Клімкін також розповів про те, чого очікувати від проросійської влади таких країн, як Угорщина та Словаччина, а також що відбувається в Конгресі США з голосуванням щодо надання допомоги Україні. Детальніше можна переглянути в інтерв’ю, яке він дав журналістці Фактів ICTV Оксані Михайловій.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги по теме
Венгрия Павел Климкин
Источник материала
Поделиться сюжетом