13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ДБР хоче позбавити повноважень главу ВККС Ігнатова. ВРП заявила, що в даному випадку не може цього зробити
ДБР хоче позбавити повноважень главу ВККС Ігнатова. ВРП заявила, що в даному випадку не може цього зробити

ДБР хоче позбавити повноважень главу ВККС Ігнатова. ВРП заявила, що в даному випадку не може цього зробити

ДБР хоче позбавити повноважень главу ВККС Ігнатова. ВРП заявила, що в даному випадку не може цього зробити

Правда ВРП могла б звільнити Романа Ігнатова, але й це рішення прийняти самостійно Вища рада правосуддя не може.

Вища рада правосуддя отримала листа від Державного бюро розслідувань щодо можливого порушення вимог законодавства головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романа Ігнатова, зокрема наявності російського паспорта. Старший слідчий Головного управління ДБР просив ВРП розглянути питання щодо проведення процедури припинення повноважень члена ВККС Ігнатова, повідомили у Вищій раді правосуддя.

Як повідомили у пресслужбі ВРП, у листі йшлося, що ДБР відкрило проти Ігнатова справу за ч. 2 ст. 111 (державна зрада в умовах воєнного стану – ред.) Кримінального кодексу України. Крім того, Держбюро, посилаючись на раніший лист Служби зовнішньої розвідки, зазначило, нібито з відкритих джерел отримано інформацію стосовно голови ВККС, чиї установчі дані збігаються з установчими даними громадянина України Ігнатова Р.М., а саме: «Ігнатов Роман Миколайович (рос. Игнатов Роман Николаевич), 27.10.1970 р.н. Місце проживання: м. Ворошиловград (м. Луганськ), адреса проживання/реєстрації (далі мовою оригіналу): Петрозаводск Первомайский пр-кт 58 Общ. Паспорт громадянина рф: 6140 640912 (не значиться в списках недійсних документів)».

Таким чином, даючи запит ВРП щодо припинення повноважень глави ВККС, ДБР у листі посилалося на «наявність достатніх підстав вважати, що Ігнатов Р.М. повідомив неправдиві відомості про себе під час проходження конкурсу на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в частині набуття ним громадянства Російської Федерації». 

У зв’язку з цим у ВРП пояснили, яким чином відбувається звільнення члена ВККС з посади та припинення його повноважень. Зокрема, підстави для звільнення передбачені ст. 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», це:

  • грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним із статусом члена ВККСУ або, яке виявило його невідповідність займаній посаді;
  • допущення іншої поведінки, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя і судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів судді як складової професійної етики члена ВККС.

Якщо Вища кваліфікаційна комісія суддів встановить такі підстави, то може внести до ВРП подання про звільнення відповідного члена ВККС. При чому члена Комісії відсторонюють від посади з дня направлення у ВРП подання про звільнення. А його повноваження зупиняються до прийняття рішення Вищою радою правосуддя. Розглядає таке подання ВРП за власним регламентом.

Водночас підстави та порядок припинення повноважень члена ВККС визначені ст. 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Однією з підстав є припинення громадянства України  або набуття громадянства іншої держави. Водночас повноваження припиняються з моменту настанням відповідної події.

Крім того, ст. 19 Конституції України передбачено, що органи держвлади та місцевого самоврядування, а також їх посадові особи можуть діяти лише в межах своїх повноважень. А встановити факт набуття громадянства іншої країни ВРП не може. Адже для підтвердження такої інформації потрібні належні та допустимі докази, а Вища рада правосуддя не має повноважень розслідувати обставини, про які у своєму листі пише ДБР.

Тому, як зазначили у пресслужбі ВРП, вони мають діяти відповідно до ст. 19 Конституції України та ст. 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Тобто, ВРП може звільнити Ігнатова, але лише за умови, якщо отримає відповідне подання від ВККС.

«Вища рада правосуддя неодноразово заявляла свою публічну позицію щодо неприпустимості наявності громадянства РФ в суддів, що підтверджується низкою рішень, зокрема, щодо припинення відставки суддів у зв’язку з набуттям ними громадянства іншої держави. Вища рада правосуддя наголошує на необхідності повного і об’єктивного розслідування всіх обставин викладених у інформації СЗР, оприлюдненої в публічному просторі, та листі… ДБР про можливу наявність у голови ВККС громадянства Росії», – додали в ВРП.

21 грудня ВККС  отримала лист від Служби зовнішньої розвідки, у якому йдеться про нібито наявність російського паспорта в Романа Ігнатова. Сам Ігнатов заперечував наявність громадянства РФ, а спецслужби на запити Конкурсної комісії та ВРП його не підтверджували. Ситуацію з листом глава ВККС вважає політичним тиском

З моменту появи листа СЗР Вища рада правосуддя, яка й ухвалювала фінальне рішення під час затвердження складу ВКСС, першу заяву з цього приводу зробила лише зараз. Однак про отримання ВРП листа від ДБР ЗМІ повідомляли ще 21 грудня. При чому посилаючись на джерела у тій же Вищій раді правосуддя.

За словами заступника голови Комісії Руслана Сидоровича, ВККС у цій ситуаціїне ховатиметься за формальними перевірками. При цьому Комісія направила до МЗС відповідний лист, аби за допомогою інших країн та офіційних каналів зв’язку отримати деяку інформацію з РФ. Адже Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. Водночас Сидорович не виключає, що ВККС можуть заважати працювати.

Детальніше про те, як ситуація з Ігнатовим вплине на ВККС читайте в інтерв’ю Руслана Сидоровича, з яким для ZN.UA поговорила Тетяна Безрук.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны