Конфіскація транспорту та техніки на військові потреби – як це відбувається
Конфіскація транспорту та техніки на військові потреби – як це відбувається

Конфіскація транспорту та техніки на військові потреби – як це відбувається

Нещодавно було зареєстровано законопроєкт № 10378, де є пункти про вилучення транспортних засобів та техніки на потреби армії.  З важливими питаннями законодавчих змін щодо залучення приватного транспорту та техніки на військові потреби Фактам ICTV допомагав розібратися керівний партнер ЮК Winner Ігор Ясько.

За його словами, керівники юросіб відповідно до п. 15 положення № 1921 зобов’язані подавати до ТЦК СП щорічно інформацію про свій транспорт та його стан. МВС також подає до ТЦК дані про зареєстровані транспортні засоби.

Який транспорт залучатимуть під час воєнного стану

До вже встановленого в законі переліку планують додати також: 

Зараз дивляться
  • водні транспортні засоби; 
  • трактори; 
  • самохідні шасі; 
  • самохідні сільськогосподарські машини; 
  • дорожньо-будівельні машини; 
  • сільськогосподарську техніку. 

– Це стосуватиметься організацій усіх форм власності, суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, а також ФОПів, – пояснює Ясько.

Такі об’єкти буде заборонено: 

  • відправляти в інші регіони або за межі території України;
  • передавати права власності на них юридичним особам або громадянам у довгострокову оренду (лізинг); 
  • надавати їх як предмет застави. 

Раніше треба було лише повідомити про це ТЦК і СП протягом семи днів. 

Які умови залучення транспорту

За словами експерта, умови залучення транспорту не змінилися. Наразі за нормами положення Про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою № 1921 КМУ, під час мобілізації передання здійснюється шляхом безоплатного залучення транспортних засобів і техніки підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності на умовах повернення їх після оголошення демобілізації. Перелік необхідних транспортних засобів і техніки визначається Міноборони. 

Стаття 21 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає, що підприємства, установи та організації зобов’язані надавати під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні та інші матеріально-технічні засоби Збройним силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з подальшим відшкодуванням їхньої вартості. 

Компенсація шкоди здійснюється за рахунок коштів державного бюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів після оголошення демобілізації та повернення транспортних засобів і техніки власникам. 

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Якщо транспортний засіб або техніку було знищено, їхньому власнику відшкодовують майнову шкоду, визначену за результатами незалежної оцінки, – стверджує юрист.

Коли мобілізований транспорт повернуть власникам

За словами Яська, тут також змін не передбачено. За чинними нормами положення, повернення транспорту і техніки здійснюється протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через ТЦК СП, які його залучали.

Власники для повернення транспортних засобів і техніки звертаються до ТЦК СП за місцем їх залучення з відповідною заявою.

Терміни та пункти повернення транспортних засобів і техніки визначаються ТЦК СП за погодженням із місцевими держадміністраціями та доводяться до відома керівників підприємств, установ і організацій.

Хто здійснюватиме залучення транспорту і техніки

Змінами передбачено, що в разі мобілізації власники зобов’язані доставити транспортні засоби на збірні пункти та до військових частин у строк та місце, що зазначені в частковому наряді, виданому головою місцевої держадміністрації.

Голова місцевої держадміністрації та керівник ТЦК СП підписують частковий наряд і скріплюють підписи своїми печатками. 

За нормами положення, власники забезпечують власними силами та коштами підготовку, доставку та передання транспортних засобів і техніки в технічно справному стані з необхідними документами. Техніка має бути укомплектована: 

  • запчастинами;
  • шанцевим інструментом;
  • заправним інвентарем.
Теги по теме
Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом