Чи можна заряджати акумулятор, не знімаючи клеми з машини
Чи можна заряджати акумулятор, не знімаючи клеми з машини

Чи можна заряджати акумулятор, не знімаючи клеми з машини

Загалом заряджання акумулятора безпечне і просте, якщо дотримуватися інструкції.

Однак з низки причин, наприклад через ризик обнулення налаштувань бортового керування кліматом, автомобілісти не хочуть щоразу знімати акумулятор. Варто уточнити, що подібні збої усуваються новим налаштуванням.

Як підсумок, інструкція запевняє – знімайте, а звичайні обивателі кажуть – ліньки. Звідси і безліч суперечок.

Зараз дивляться

Факти Life та директор одного зі столичних автосервісів Євген Левченко спробують знайти золоту середину у суперечці, чи можна заряджати акумулятор, не знімаючи клему з машини.

– Теоретично однозначної відповіді немає. Головне, щоб сама зарядка була якісною. Бо якщо зарядка дає великий ампераж або вольтаж, акумулятор може вибухнути. Як побутовий приклад можна взяти обігрівач. Теоретично його можна не вимикати на ніч. Однак люди вимикають, щоб не було проблем, – каже експерт.

Перенапруження може стати головною проблемою для автомобіля. У кращому разі це призведе до скидання налаштувань бортової системи. В гіршому – доведеться міняти електроніку. А це пристойно вдарить по вашому фінансовому благополуччю. Тому ретельно ознайомтеся з мінімальною та максимальною напругою систем вашої машини.

Як заряджати акумулятор безпечно

– Все залежить від заряджання. Є зарядки, в яких регулюється ампераж та вольтаж. Потрібно заряджати на малих струмах. Наприклад, у вас авто видає 14,2 вольта, тому зарядку потрібно ставити не вище за цей показник. А краще навіть на 13,8 вольта, – зазначає Левченко.

Зарядну станцію вмикати потрібно вже після того, як клеми підключили до акумулятора. Коли заряджання завершиться, спочатку знімайте клеми, а вже потім вимикайте станцію.

Врахуйте, що спочатку підключаємо позитивні клеми, а під час відключення навпаки – знімаємо негативні. На всіх клемах завжди є маркування + та -.

Також не забувайте перевірити, щоб оголені контакти проводів від зарядки не торкалися кузова авто та інших поверхонь.

Завжди краще дотримуватися інструкцій виробника. Однак якщо вже вирішили зробити по-своєму, врахуйте ризики та запобіжні заходи.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны