2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Керував особисто адмірал Неїжпапа: як морські дрони вперше вразили Чорноморський флот РФ
Керував особисто адмірал Неїжпапа: як морські дрони вперше вразили Чорноморський флот РФ

Керував особисто адмірал Неїжпапа: як морські дрони вперше вразили Чорноморський флот РФ

Після того, як армія РФ почала масовані ракетні обстріли України з ракетоносіїв Калібрів у Чорному морі, у Силах оборони України ухвалили рішення про пошук варіантів щодо того, як нищити ворожі кораблі.

Про це розповіли джерела Української правди у матеріалі про те, як Україна відвоювала Чорне море.

В матеріалі йдеться про те, як українські Сили оборони придумали план щодо застосування українських надводних дронів в ніч на 29 жовтня 2022 року. Дрони були модифіковані, а на морі була відповідна погода, тому команда була готова до пуску дронів до Криму.

Зараз дивляться

– Чотири борти пішли напряму в Севастополь, а три дрони спрямували південніше від півострова, де на рейді стояв новітній фрегат Адмірал Макаров. Саме цей корабель після затоплення Москви став флагманом ЧФ РФ, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що корабель Адмірал Макаров йшов на середній швидкості, не передбачаючи атаку. Оператори одного з дронів змогли обрати правильну траєкторію руху та врізались морським безпілотником у правий бік фрегата. Команда корабля не була готовою до атаки, тому у паніці взяла курс на Севастопольску бухту.

Паралельно із цим ще два дрони почали переслідувати корабель, але через великі хвилі не могли наздогнати та просто супроводжували його в бік берега. Втім Адмірал Макаров не міг відірватись, бо після атаки в нього не працювала половина двигунів.

Що стосується іншої групи морських дронів, то вони проникнули в Стрілецьку бухту, однак її одразу ж атакували з берега, оскільки російські окупанти в Криму були готові, тому коли дрони пройшли до бухти, ворогом був увімкнений потужний прожектор, а по човнах відкрили вогонь.

– На щастя, перед самим українським дроном опинився тральщик Іван Голубець. Як тільки оператори побачили його на екрані, миттєво отримали команду на атаку й нафарширували Голубця 108-ма кілограмами вибухівки. Інші дрони в цей момент вразили нафтоналивну станцію, – йдеться у матеріалі.

Поки точились бої у бухті, підбитий Адмірал Макаров з моря допливав до Стрілецької бухти. Як стверджують джерела УП, російська берегова артилерія не змогла розібратись в ситуації, тому зробила залп по своєму ж флагману.

– Правда, одного зворотного залпу з палубного озброєння виявилось досить, щоб швидко привести берегових до тями, – пише видання.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Паралельно з тим, як росіяни перестрілювались між собою, інші дрони прорвались у Севастопольську бухту. Росіяни на той час вже увімкнули всі свої засоби РЕБ, тому сигнал GPS зник, а зв’язок із дронами був мінімальним. Єдина система, яка дозволяла якось орієнтуватись – це безпосередній оптичний канал на дронах.

– І тут віцеадмірал Неїжпапа особисто починає контролювати кожен метр проходження дронів. Він же з самого Севастополя, виріс там, служив все життя, кожен вигин тих бухт знає. І один дрон повели в Південну бухту, другий – в Північну, третій – в Нафтову, – розповів один із учасників тієї операції, який спостерігав за всім у командному бункері.

За даними видання, один з морських дронів України зміг пройти між двома сторожовими кораблями Ладний і Адмірал Ессен, завдяки чому обидва цих судна отримали пошкодження, хоч і незначні.

– Це була перша в історії дистанційна морська операція. Надводні дрони отримали бойове хрещення. Але саме тоді ми зрозуміли, що вони мають бути більшими і нести більше вибухівки, щоб це було ефективне ураження, – розповів УП один із членів команди розробників.

Теги по теме
Черное море
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны