1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ставка була на Кинджали, інші засоби мали розрядити ППО: експерт про удар РФ 2 січня
Ставка була на Кинджали, інші засоби мали розрядити ППО: експерт про удар РФ 2 січня

Ставка була на Кинджали, інші засоби мали розрядити ППО: експерт про удар РФ 2 січня

Військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко в ефірі телемарафону Єдині новини пояснив тактику РФ під час масованого удару по Україні 2 січня.

– Все достатньо просто. Це був системний, заздалегідь підготовлений удар. Підготувати його швидко неможливо. Синхронізація задіяння тих чи інших засобів ураження, починаючи від дронів-камікадзе, які йшли першою хвилею, та продовжуючи другою хвилею ракет Х-101/Х-555/Х-55 та іншими засобами ураження. Він був на досить професійному рівні, – пояснив експерт.

За його словами, цього разу окупанти максимально зменшили паузи між нальотом Шахедами та першим заходом в повітряний простір України саме крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, які в другій хвилі були основним ударним елементом для прориву засобів протиповітряної оборони.

Зараз дивляться

– Водночас більш важливу роль відігравали саме Кинджали, які випустили вже після роззосередження та розряджання наших засобів нашої ППО як основний елемент ураження об’єктів, – додав Коваленко.

Він зауважив, що завдяки високопрофесійній роботі нашої протиповітряної оборони ми вже не дізнаємося, які саме об’єкти були обрані командуванням РФ для цього удару.

І вважає, що тактику комбінованого удару окупанти застосовуватимуть й надалі.

Що не так з російськими Ту-95МС

Коваленко підтвердив, що справді 16 бомбардувальників Ту-95МС, які сьогодні запустили по Україні щонайменше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55, використали не весь арсенал, який був на борту.

Експерт каже, що ці літаки РФ вже давно не виробляє, тому вони відпрацювали свій ресурс, відповідно перевантажуватами їх дуже ризиковано.

– Загалом кожен такий літак може мати на борту 8 ракет. Зараз ми бачимо, що середній показник використання ракет на один борт – від 4 до 5. До речі, ми давно вже це фіксуємо, що вони намагаються в середньому використовувати 2-4 ракети саме через відпрацювання ресурсу, – додав він.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Чи здатна РФ поповнювати запаси ракет

Коваленко каже, що у Росії є виробництво ракет Х-101/Х-555/Х-55, щоб компенсувати витрачений боєкомплект через деякий час, проте на це потрібна так звана оперативна пауза.

А якою може бути ця пауза, експерт не зміг точно сказати, оскільки оперує лише даними на вересень 2023 року. Тоді РФ могла виробляти в середньому дві ракети на добу.

– Чи будуть вони продовжувати? У них є на сьогодні запас крилатих ракет авіаційного базування та морського базування типу Калібр. З урахуванням загальної кількості накопиченого ресурсу з вересня минулого року вони мають можливість ще декілька разів влаштувати такий масований обстріл, або розтягнути його за принципом травня-червня 2023 року, коли використовували обмежений боєкомплект у кількості 15-30 одиниць кожні два-три дні, – підсумував Коваленко.

Теги по теме
Киев Харьков Киевская область
Источник материала
Поделиться сюжетом