20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Співробітників звинувачують у співпраці з ХАМАС: 9 країн призупинили фінансування ООН UNRWA
Співробітників звинувачують у співпраці з ХАМАС: 9 країн призупинили фінансування ООН UNRWA

Співробітників звинувачують у співпраці з ХАМАС: 9 країн призупинили фінансування ООН UNRWA

На сьогодні, дев’ять країн-донорів призупинили фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA). 

Як Радіо Свобода, 26 січня США застосували цей захід. До Штатів приєдналися також Великобританія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія, Фінляндія, Австралія та Канада. 

Країни заявили, що не виділятимуть кошти UNRWA до отримання результатів розслідування можливої причетності співробітників агентства ООН до нападу терористичної організації ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня минулого року.

Зараз дивляться

ООН закликає не припиняти фінансування UNRWA

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш визнав серйозність висунутих на адресу UNRWA підозр, але міжнародну спільноту забезпечити продовження гуманітарної роботи агентства що надає допомогу людям в Секторі Газа.

Він попередив, що через брак фінансування UNRWA буде змушене скоротити допомогу більш ніж 2 мільйонам палестинців у Газі вже в лютому.

Сектор Гази. Фото: Getty Images

Гутерріш наголосив, що нині у Газі серйозна гуманітарна криза. За його словами чверть населення там зазнає голодної смерті, оскільки бойові дії та ізраїльські обмеження перешкоджають доставленню гуманітарної допомоги на цю територію.

Що цьому передувало

Як The Guardian, агентство ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) почало розслідування щодо кількох співробітників, яких звинувачують в участі в нападі терористів ХАМАСу на Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

– Влада Ізраїлю надала UNRWA інформацію про ймовірну причетність кількох співробітників UNRWA до жахливих нападів на Ізраїль 7 жовтня, — заявив генеральний комісар агентства Філіп Лаццаріні.

Він додав, що аби захистити здатність агентства доставляти гуманітарну допомогу було прийнято рішення негайно розірвати контракти з цими співробітниками та розпочати розслідування, щоб “невідкладно встановити істину”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Прорив терористів ХАМАСу на територію Ізраїлю, 7 жовтня 2023 р. Фото: Getty Images

Державний департамент США заявив, що не надаватиме додаткового фінансування агентству, доки звинувачення не будуть розглянуті.

– Вашингтон надзвичайно стурбований твердженнями про те, що 12 співробітників UNRWA могли бути причетні до терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, – заявив речник Держдепу Метью Міллер.

Лаццаріні не розкрив ні кількість співробітників, ймовірно причетних до нападів, ні характер їх передбачуваної участі.

Водночас він сказав, що “будь-який співробітник UNRWA, який брав участь у терористичних актах”, буде притягнутий до відповідальності, в тому числі через кримінальне переслідування.

Теги по теме
ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны