20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Міжнародний суд ООН на весь світ визнав порушення Росії за "сепаратизм" на Донбасі
Міжнародний суд ООН на весь світ визнав порушення Росії за "сепаратизм" на Донбасі

Міжнародний суд ООН на весь світ визнав порушення Росії за "сепаратизм" на Донбасі

Міжнародний суд ООН визнав, що Росія порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, бо не розслідувала фінансову підтримку сепаратистів на сході України у 2014-му році.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".  В той же час зазначає, що суд не призначив компенсацію, як того вимагала Україна. 

"Суд також відмовився винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 з непідконтрольних Україні територій 17 липня 2014-му, про що просив Київ", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що сьогодні в суді зачитується остаточне рішення у скарзі, яку Україна подала у 2017-му. Тоді Україна заявила, що Росія фінансує і дає зброю сепаратистам на Донбасі та утискає права кримських татар в окупованому Криму. "У справі згадувався, зокрема, збитий у 2014-му пасажирський літак малайзійських авіаліній MH-17, коли всі майже 300 пасажирів загинули. Також згадувався розстріляний автобус у Волновасі", - зазначається в повідомленні.

Також сказано, що докази налічують 17 тисяч сторінок тексту. Колегія з 15 суддів вивчала все це кілька років. Сьогодні фінальне рішення, яке не підлягає апеляції. Росія прислала усього двох представників на суд у Гаазі.

Ракета РФ у 2014 році збила над Донбасом літак рейсу MH17

Міжнародний суд ООН на сьогоднішньому розгляді справи проти РФ згадував про збиття у 2014-му пасажирського літака малайзійських авіаліній MH-17. Тоді загинуло майже 300 пасажирів загинули. 

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули усі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

17 листопада окружний суд Гааги підтвердив, що рейс MH17 Malaysia Airlines був збитий у 2014 році російською ракетою "Бук" з  поля під Первомайськом Донецької області. Також суд заочно засудив до довічного ув'язнення трьох бойовиків: екс-офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка. За даними Міжнародної слідчої групи JIT (Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія та Україна), саме вони брали участь у транспортуванні ракетного комплексу "Бук", з якого був збитий літак.

Президент РФ Володимир Путін особисто схвалив ввезення на територію України ракети, з якої був збитий літак рейсу MH17 Malaysia Airlines, що прямував з Амстердама в Куала-Лумпур. 

Теги по теме
Новости Украины Донбасс ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом