Стрітення Господнє 2 лютого: що категорично заборонено робити сьогодні у свято
Стрітення Господнє 2 лютого: що категорично заборонено робити сьогодні у свято

Стрітення Господнє 2 лютого: що категорично заборонено робити сьогодні у свято

У божественне свято заведено сповідатися та причаститися

Цієї п’ятниці, 2 лютого (15 лютого за старим стилем) у православних храмах за новоюліанським календарем відзначається одне з ключових свят — Стрітення Господнє. Цього дня християни згадують подію, описану в Євангелії від Луки. Стрітення відбулося через 40 днів після Різдва Христового. Це свято називають дванадцятим, що робить його одним із ключових у християнській вірі.

Слово "стрітення", перекладене з церковнослов’янської, означає "зустріч". Свято відзначає зустріч Ісуса Христа із праведним Симеоном, який впізнав у немовляті Спасителя людства. Це день також означає момент, коли зіткнулися Старий і Новий Завіти, символізуючи зустріч стародавнього світу та християнства.

Традиції на Стрітення Господнє 2 лютого

Стрітення – одна з найважливіших подій у зимовому періоді. Наші предки знали, що з приходом Стрітення зима прощається з нами, поступаючись місцем весні та літу. Наступна важлива віха – Сорок святих, а після неї настає день Благовіщення.

У свято православні християни традиційно відвідують храм для участі у літургії. Цього дня можна сповідатися та прийняти причастя. Хоча спеціального посту на це свято немає, проте, якщо 2 лютого припадає на середу чи п’ятницю, то замість м’яса віддається перевага рибі.

За часів Київської Русі 2 лютого супроводжувалося народними гуляннями. Цього дня господині готували млинці, що символізують сонце.

Що не можна робити 2 лютого

  • Займатися брудною та важкою роботою, прибирати та прати. Також працювати на городі.
  • Подорожувати та вирушати в дорогу — шлях буде довгим.
  • Класти гроші на кухонний стіл — можна прогнати удачу з дому.
  • Матюкатися, сваритися та битися.
  • Сумувати, бути в поганому настрої.

Народні прикмети 2 лютого

  • Відлига говорить про ранню весну.
  • Присутність бурульок під дахом – до врожаю кукурудзи.
  • Капає вода з даху – це про затяжну весну.
  • Відсутність сонця – до суворих морозів.
  • Випав сніг — весна буде довгою та дощовою.
  • Завірюха означає, що хорошого врожаю не буде.

У кого іменини 2 лютого

Цього дня іменини святкують Василь, Гавриїл та Йордан.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

2 лютого у світі відзначають День бабака. У цей день люди намагаються передбачити погоду, заглядаючи у нори сонних бабаків.

Також в Україні та світі святкують Всесвітній день водно-болотних угідь, Всесвітній день укулеле, День поінформованості про ревматоїдний артрит та День самооновлення. 2 лютого варто присвятити особистому зростанню, розвитку навичок та умінь, турботі про власний добробут.

Раніше ми повідомляли, що в Україні 2 лютого пройде сніг та мокрий сніг. Країна опиниться під впливом слабоактивного фронту, розповів кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Теги по теме
Праздники Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом