На війну заради грошей: РФ завербувала на фронт близько 15 тис. непальців
На війну заради грошей: РФ завербувала на фронт близько 15 тис. непальців

На війну заради грошей: РФ завербувала на фронт близько 15 тис. непальців

37-річний непалець Рамчандра Кхадка був завербований Росією на війну в Україні. Після поранень і повернення він глибоко шкодує про те рішення. Але пішов на війну, бо роботи для нього в Непалі немає.

Телеканал CNN розповідає, як Кремль вербує найманців для війни в Україні.

Рамчандра Кхадка вже має бойовий досвід – він був у лавах маоїстських повстанців Непалу, які вели кровопролитну війну з силами країни впродовж 10 років із середини 1990-х років. Потім він вирушив до Афганістану для допомоги силам НАТО.

Зараз дивляться

За словами непальця, він приїхав до Москви у вересні 2023 року і приєднався до воєнізованого формування. А через два тижні підготовки його відправили на передову в Бахмут. Там він пробув місяць, отримав кульове поранення в стегно, а потім ще поранило осколком касетної бомби.

– У Бахмуті немає жодного сантиметра землі, який би не постраждав від бомб. Усі дерева, чагарники і зелень… усе зникло. Більшість будинків зруйновано. Ситуація там настільки жахлива, що хочеться плакати, – згадує непальський найманець.

Getty Images

На війну заради грошей

CNN з посиланням на низку джерел повідомляє, що РФ завербувала для війни в Україні 15 000 непальців. Найманцям пропонують зарплату від 2 000 доларів на місяць і прискорений процес отримання російського паспорта. Варто зазначити, що паспорт Непалу є одним із найгірших у світі з погляду глобальної мобільності. Також Непал входить до числа найбідніших країн у світі: згідно з даними Світового банку, ВВП на душу населення 2022 року становитиме 1336 доларів.

Уряд Непалу стверджує, що близько 200 непальців воюють на боці РФ і щонайменше 13 було вбито. Але правозахисники кажуть, що офіційні оцінки сильно занижені.

За даними міністерства закордонних справ Непалу, четверо непальців утримуються як військовополонені в Україні. Сотні родичів непальських найманців кажуть, що їхні рідні не виходять на зв’язок уже багато тижнів або місяців.

У жінки, на ім’я Сунар чоловік пішов у російську армію винятково заради грошей – щоб побудувати краще життя для родини. Вона каже не може пояснити дітям, де перебуває їхній батько.

Ще одній жінці наприкінці січня зателефонували з російського номера і сказали, що її чоловік загинув під час бойових дій. Але офіційного підтвердження його загибелі ні від непальського, ні від російського уряду жінка не отримала.

Де тренують найманців

Журналісти CNN проаналізували профілі в TikTok 10 непальців, які вирушили до Росії. Вони перебувають у навчальному центрі Авангард під Москвою. Спочатку це був центр так званого патріотичного виховання. Але потім його переобладнали для підготовки іноземних найманців.

Там вчать стріляти, тренують на ракетних установках, кулеметах, безпілотниках і танках.

Крім непальців там є афганці, індійці, конголезці, єгиптяни та інші.

Як відбувається вербування

Непальські чоловіки їдуть до Росії за туристичною візою. Їдуть через Об’єднані Арабські Емірати або Індію. Після приземлення в Москві вони вирушають на призовний пункт, де проходять медогляд.

Далі підписують контракт і отримують рахунок у російському банку, куди щомісяця перераховується не менше 2000 доларів. Багато найманців кажуть, що їм також видають бонуси за тривале перебування на передовій. Деякі кажуть, що заробляли до 4 000 доларів на місяць.

Бінодж Баснят, генерал-майор у відставці з непальської армії, каже, що короткий період підготовки перед відправленням непальських солдатів на війну показує відчай російського уряду і його потребу в людських ресурсах.

Обмеження для непальців

Уряд Непалу заборонив своїм громадянам їздити в Росію на роботу і запровадив суворіші вимоги до людей, які намагаються поїхати в такі країни, як ОАЕ, за гостьовою візою.

У грудні міністерство закордонних справ Непалу закликало Росію припинити вербування непальських громадян і відправити на батьківщину останки загиблих у війні.

– Ми дуже стурбовані тим, що Росія вербує наших громадян і відправляє їх у зони бойових дій, – заявив міністр закордонних справ Непалу Нараян Пракаш Сауд.

За його словами, у Непалу є договір із кількома країнами про призов непальців на службу в збройні сили тих країн. Але з Росією такого договору немає.

Непал зараз веде переговори з Україною про звільнення чотирьох непальських військовополонених.

Теги по теме
Армия России
Источник материала
Поделиться сюжетом