Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів
Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів

Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів

Артур Козаченко із села Осиново Куп’янського району на Харківщині у серпні 2022 року потрапив до катівні, яку російська армія облаштувала у місцевому відділку поліції. Протягом 16 днів його утримували в нелюдських умовах, били, катували, душили протигазом.

Нелюди знали, що він ще дитина – на момент затримання йому ледь виповнилося 16 років. Не зупинило катів і те, що хлопець — сирота. Слідству вдалося встановити, хто піддавав тортурам дитину.

Артур

Ми зустрічаємося з Артуром у Харкові, куди він приїхав на прохання слідчих. Йому 17, хоча за статурою здається, що не більше 14. Худий. Коли посміхається – опускає очі. Говорить уривчастими фразами, довго підбирає слова, описати події, які відбувались з ним у серпні 2022 року, йому, здається, важко.

Зараз дивляться

– Він — сирота, не ходив до школи, він неграмотний, – пояснює молода жінка, що приїхала разом з ним.

Фото: Факти ICTV/Олександр Миронюк

Це Юлія Семенова, дружина Артемового двоюрідного брата, їхня родина виховує підлітка, каже, сама намагається оформити над ним опікунство.

Артур мешкає в селі Осиново, розташованому за 10 км від Куп’янська. У серпні 2022 року його затримали озброєні чоловіки в балаклавах.

– Друг мешкає через город, ми сиділи, грали в комп’ютері, а тут комендантська година. Я йшов додому, і четверо чи троє кинули на голову мішок, привезли в райвідділок і віддали іншим, – розповідає Артур.

Хлопець сказав своїм викрадачам, що він підліток, однак ні вони, ні кати, які в подальшому піддавали його тортурам, на це не зважали.

Юлія намагалася розшукати хлопця – ранком побачила, що той не ночував вдома, і почала оббивати пороги в усіх інстанціях. Врешті так звані міліціонери повідомили – Артур у них за порушення комендантської години. Просила випустити хлопця, бо він неповнолітній, однак марно.

Тоді жінка вирішила поскаржитися в так звану адміністрацію Куп’янська. До неї вийшов військовий в російській формі і порадив не рипатися, інакше буде гірше.

– Вони мені сказали: “Значить, ваш хлопчик щось порушив, раз його затримали”. Я кажу: “Він порушив комендантську годину! Він ще дитина! Я буду на вас скаржитись!”. А він каже: “Якщо хочете спокійно жити, сидіть і не рипайтеся, поки він не відсидить свій термін”,  – розповідає Юлія.

Дозволили двічі на тиждень приносити передачки, згадує Юлія. Вже потім, каже, дізналася, що до Артура мало що доходило – окупанти навіть крали в дитини їжу.

– Їжу передавали лиш варену, а те, що ми купували – ковбасу, печиво, нехай потроху, бо в окупації все було дорого, – цього він не бачив. У нього був величезний гнійний чиряк на животі, я спитала звідки, бо ми ж йому передавали теплі речі, ковдру, але йому не передавали, він спав на підлозі, – каже жінка.

Катування

Артур сидів разом із ще п’ятьма чоловіками. Місця на всіх не вистачало. Це була двомісна невеличка камера ізолятора тимчасового тримання з дерев’яними нарами, які Артур чомусь називає “ліжечками”.

– Отак два ліжечка, рукомийник і туалет. Я на підлозі спав, бо місця не вистачало. Двічі на день давали макарони і два шматки хліба, – згадує хлопець.

Майже одразу після затримання Артура повели на допит, який тривав кілька годин.

– Почали бити, допитувати, хто українець, хто за Україну, хто чим займається. Примушували присідати, віджиматися, по ногах били, по тілу. Другий протигаз одягав, я почав задихатися, і третій ось сюди бив, – показує хлопець на грудну клітину.

Фото: Нацполіція

Більше Артура на допит не водили, але й на волю не відпускали. Хлопець пробув в катівні 16 діб. А коли врешті його відпустили, наказали щоранку приходити на “відпрацювання”.

– Працювати на них – машини мити, мести, дрова рубати, і я ходив, а потім наші прийшли, – каже Артур, маючи на увазі вересневий контрнаступ 2022 року.

Слідство

Після звільнення Куп’янська у вересні 2022 року слідчі знайшли катівню, в якій рашисти тримали цивільних, зокрема й Артура.

– На території Харківщини слідчі виявили 28 катівень. Найбільшу зафіксували у Куп’янську. У приміщенні ізолятора тимчасового тримання росіяни облаштували справжню катівню – вони утримували там понад 150 людей одночасно, хоча приміщення розраховане лише на 45. Наразі у нас 77 потерпілих у кримінальному провадженні. Історії, які вони розповідають, жахливі, – розповідає начальник слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

Майже всіх полонених рашисти катували електричним струмом, били, деякі перебували під так званим арештом понад 100 днів, розповідає слідчий. Тортурам піддавалися як чоловіки, так і жінки.

– Майже всіх катували електричним струмом, майже всіх били, без різниці – чоловік чи жінка, до всіх нелюди-кати ставилися зі зневагою, били й катували, – каже Болвінов.

За описами Артура склали фотороботи його кривдників. Пізніше хлопець впізнає кожного по фотографії, які є в створеній правоохоронцями базі російських злочинців.

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

Кати

Чоловіки, яких Артур впізнав по фото, виявилися громадянами України, які під час окупації перейшли на бік ворога. Двоє з них – колишні поліцейські, їх звільнили з лав поліції за державну зраду. Ще один цивільний-безробітний, який за власним бажанням служив окупантам.

Їхній злочин особливо зухвалий, адже вчинявся до неповнолітньої дитини, каже Олександр Шевченко – начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Харківської обласної прокуратури. Нелюди розуміли, що хлопцю лише 16 років, однак це їх не зупинило, каже прокурор.

Фото: Факти ICTV/Олександр Миронюк

– Навіть за зовнішніми ознаками видно, що це неповнолітній хлопець. Але було завдання вибити з нього дані про проукраїнськи налаштованих громадян. На той час на окупованій території відбувались так звані фільтраційні заходи, коли шукали людей з проукраїнською позицією, – розповідає Шевченко.

Всім трьом оголошено про підозри заочно, бо вони втекли до Російської Федерації. Їм інкримінують порушення законів та звичаїв війни та колабораційну діяльність – це до 15 років тюрми, каже Шевченко.

– За оперативними даними, всі вони виїхали на територію РФ. Після завершення розслідування буде ініційовано спеціальний судовий розгляд, за результатами якого буде отримано судове рішення, а далі – розшук, міжнародний розшук і всі механізми, щоб встановити їхнє місце перебування, доправити в Україну і покарати, як це передбачено нашим законом, – каже Шевченко.

Це вже не перший відомий випадок так званого арешту і піддавання тортурам рашистами неповнолітніх. Влітку 2022 року в полоні побувала вчителька з Балаклії – її закрили в камері разом з неповнолітньою донькою. Про це читайте в на Фактах ICTV.

Теги по теме
Харьковская область Армия России
Источник материала
Поделиться сюжетом