Каллас закликала конфіскувати заморожені активи РФ до виборів у США
Каллас закликала конфіскувати заморожені активи РФ до виборів у США

Каллас закликала конфіскувати заморожені активи РФ до виборів у США

Очільниця уряду Естонії Кая Каллас заявила, що Захід повинен конфіскувати заморожені російські активи до виборів у Сполучених Штатах.

Газета Financial Times пише, що така заява є ще однією ознакою стурбованості Європи тим, як можлива перемога Дональда Трампа може вплинути на політику Заходу щодо Росії та підтримку України.

— Вибори – це завжди неспокійні часи. Завжди краще зробити все можливе перед важливими виборами, – сказала Каллас в інтерв’ю Financial Times в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

Вашингтон підштовхує своїх союзників до пошуку шляхів конфіскації €260 млрд заморожених активів російського центрального банку. Близько €191 млрд активів Москви зберігаються в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів.

Зараз дивляться

Естонія вже давно виступає за арешт цих активів. Проте Париж і Берлін проявляють обережність через побоювання щодо законності, фінансової стабільності та можливих наслідків.

Каллас сказала, що арешт російських коштів стане додатковим інструментом, який, разом із військовою допомогою Україні та кроками з політичної ізоляції Росії, може допомогти покласти край війні.

— Це економічний тиск, який ми можемо чинити на російську економіку, щоб прискорити переломний момент у цій війні, – сказала вона.

Минулого року в Гаазі ЄС створив Реєстр збитків, який фіксує докази та позови щодо збитків, втрат або травм, завданих громадянам, компаніям та українській державі внаслідок російського вторгнення.

За словами Каллас, заморожені кошти можуть бути використані для покриття цих збитків. Вона додала, що якщо щось залишиться, “ми можемо повернути це Росії”.

Теги по теме
Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом