Програма підтримки МВФ: Україна наблизилась до отримання майже $900 млн
Програма підтримки МВФ: Україна наблизилась до отримання майже $900 млн

Програма підтримки МВФ: Україна наблизилась до отримання майже $900 млн

Україна та Міжнародний валютний фонд на рівні експертів домовилися про третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility, EFF) загальним обсягом $15,6 млрд.

Тепер це рішення має бути затверджене Виконавчою радою Фонду.

Зокрема, за умови успішного проходження третього перегляду програми EFF Україна може отримати черговий транш обсягом майже $880 млн.

Зараз дивляться

Третій перегляд програми EFF від МВФ на рівні експертів: що відомо

Про успішний третій перегляд програми EFF від МВФ на рівні експертів, що тривав із 17 до 22 лютого у Варшаві, відзвітували її учасники.

– Співробітники МВФ та українська влада досягли угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA) щодо третього перегляду програми EFF.

Ця угода підлягає схваленню Радою виконавчих директорів МВФ, яка розгляне її найближчими тижнями, – зазначив керівник місії МВФ в Україні Гевін Грей.

За словами Гевіна Греся, попри виклики війни, виконання програми було високим.

Органи влади, зазначає керівник місії МВФ в Україні, виконали всі чотири структурні контрольні показники, які необхідно було переглянути, та всі, крім одного, кількісні критерії ефективності (незначне недотримання нижньої межі податкових надходжень пов’язане з блокуванням кордонів).

Третій перегляд програми EFF від МВФ на рівні експертів: реакція прем’єр-міністра

Після успішного третього перегляду програми EFF від МВФ на рівні експертів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував Міжнародному валютному фонду за послідовну солідарність і підтримку.

– Очікуємо у 2024 році на допомогу Фонду в сумі $5,4 млрд. За рахунок цих коштів зможемо максимально сконцентрувати внутрішні ресурси на обороні, яка є пріоритетом номер один, – зазначає Денис Шмигаль.

Загалом, зауважує очільник уряду, потреба в зовнішньому фінансуванні на цей рік становить $37,3 млрд.

Тож у Кабміні очікують, що анонсована іншими партнерами допомога буде виділена і надійде до України, щоб забезпечити стійкість в боротьбі з ворогом і створити передумови для майбутньої перемоги.

Третій перегляд програми EFF від МВФ на рівні експертів: реакція НБУ

За словами голови Нацбанку України Андрія Пишного, успішний третій перегляд програми EFF від МВФ на рівні експертів свідчить про незмінний вектор української політики.

– Ми й надалі виконуватимемо взяті на себе зобов’язання, щоб посилити макрофінансову стійкість України, отримати необхідне фінансування від міжнародних партнерів та наблизити вступ до ЄС, – зазначає Андрій Пишний.

Повномасштабна війна, що триває, додає голови Нацбанку, залишається ключовим ризиком для української економіки та фінансової системи.

– Однак нам вже вдалося продемонструвати спроможність діяти рішуче та на випередження, щоб досягти поставлених цілей, – наголошує Андрій Пишний.

Програма EFF: що відомо

31 березня 2023 року Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду схвалила чотирирічну програму EFF (The Extended Fund Facility – програму розширеного фінансування для України).

Програма EFF реалізовується у два етапи – воєнний та повоєнний – і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ на суму $15,6 млрд.

Транші за програмою надаються за результатами переглядів.

У 2023 році після успішного проходження першого та другого переглядів програми EFF Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму $4,5 млрд.

Цьогоріч Україна має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом $5,4 млрд.

Програма EFF є частиною загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $122 млрд за базовим сценарієм.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 730-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Теги по теме
Нацбанк Денис Шмыгаль МВФ
Источник материала
Поделиться сюжетом