13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Домовилися не здаватися живими: ексочільник ГУР розповів про рейд Буданова до Криму
Домовилися не здаватися живими: ексочільник ГУР розповів про рейд Буданова до Криму

Домовилися не здаватися живими: ексочільник ГУР розповів про рейд Буданова до Криму

У 2016 році представники української розвідки здійснили диверсійний рейд до тимчасово окупованого Криму, який особисто очолював чинний керівник ГУР Міністерства оборони Кирило Буданов.

Диверсійний рейд до Криму з Будановим

Очільник Служби зовнішньої розвідки України (2020 – 2021 роки) і начальник ГУР МО (2015 – 2016 роки) Валерій Кондратюк заявив, що всі учасники групи могли бути закатованими та вбитими в разі затримання, але були домовленості, що ніхто живим не потрапить до російського полону.

– Вони домовилися між собою, що ніхто живим в полон не потрапить. Навіть коли вони поверталися у плав через протоку, понад 4 – 6 годин пливли з гранатами в руках. Якби цих хлопців намагалися дістати з води, ніхто не досяг би їх живим, – сказав Кондратюк.

У той період українська розвідка отримала інформацію, що Росія розміщує велику кількість гелікоптерів на аеродромі Джанкой у Криму. Кондратюк зазначив, що в ГУР завжди оцінюють найгірший сценарій.

Зараз дивляться

– Це була підготовка до десантної операції на низьких висотах, коли наша протиповітряна оборона не зможе помітити та вразити гелікоптери. Висадження десанту і захоплення української території, – навів він приклад одного зі сценаріїв.

За словами Валерія Кодратюка, проведення рейдової операції в Криму шокувало Кремль. У Росії були переконані, що контролюють правоохоронні та розвідувальні органи України.

За його словами, в ГУР Міністерства оборони вдалося за короткий період стимулювати українізацію розвідувальних спецслужб. Кондратюк вважає це одним з головних результатів, які були тоді.

Теги по теме
Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом