Росія намагається "присвоїти" українського художника Євгена Буковецького
Росія намагається "присвоїти" українського художника Євгена Буковецького

Росія намагається "присвоїти" українського художника Євгена Буковецького

Країна-агресор Росія намагається присвоїти собі не лише українські території, а й наших митців. Зокрема, українського художника Євгена Йосиповича Буковецького (1866-1948), який народився та помер в Одесі, мистецтвознавці в РФ називають виключно "російським".

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України в спільній з YouTube-каналом "Культуртригер" інфографіці. Зазначається, що Буковецький дійсно народився в Одесі, яка входила тоді до складу Херсонської губернії Російської імперії.

Його батько був військовим, а сам художник усе життя залишався патріотом Одеси та надихався Україною.

Євген Буковецький навчався в Петербурзькій академії мистецтв та академію Жюльєна в Парижі, проте це не робить його ані росіянином, ані французом. Ключову художню освіту йому дала Одеська мистецька школа.

У творчому доробку художника є сотні портретів українців, зокрема одеситів і одеситок, тож його можна вважати саме українським портретистом.

У РФ намагаються виставити митця "совєцьким" художником, а також зіграти на тому, що він відігравав значну роль у Товаристві південноруських художників, яке діяло в Одесі в 1890-1922 роках.

У ЦПД наголошують, що з Одесою Буковецького повʼязує значно більше, ніж з усіма містами РФ разом узятими.

Раніше OBOZ.UA розповідав про художника, фотографа, кінорежисера, скульптора та літератора Енді Воргола, який був сином бідних емігрантів із Лемківщини і зміг стати найдорожчим художником ХХ століття.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом