19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
З Китаю через Центральну Азію: WSJ дізналось, як РФ отримує підсанкційні західні товари
З Китаю через Центральну Азію: WSJ дізналось, як РФ отримує підсанкційні західні товари

З Китаю через Центральну Азію: WSJ дізналось, як РФ отримує підсанкційні західні товари

Через два роки після російського повномасштабного вторгнення в Україну безпілотники і комп’ютерні чіпи американського виробництва все частіше надходять до Росії з Китаю торговими шляхами Центральної Азії, що свідчить про труднощі, пов’язані з припиненням поставок для військових потреб Москви.

Про це пише газета The Wall Street Journal.

Через країни Центральної Азії – до Росії

За даними видання, торговельні шляхи, що пролягають через колишні радянські республіки Казахстан і Киргизстан, є одними з багатьох шляхів у Росію для так званих товарів подвійного призначення, які США та їхні союзники відсіюють, оскільки їх можна використати на полі бою проти українців.

Зараз дивляться

Попри зусилля західних країн, Центральна Азія є зростаючим “трубопроводом” для Росії, що стало можливим завдяки тисячам кілометрів відкритих кордонів, непрозорій торговельній практиці та безпринципним посередникам.

Газета вказує, що в Росію товари часто надходять з Китаю, де вони виробляються, в деяких випадках великими американськими компаніями, які стверджують, що ці товари імпортуються РФ без їхнього дозволу.

– Центральноазіатський торговельний маршрут особливо важливий, оскільки через нього в Росію надходить велика кількість товарів західного виробництва. Це ключовий маршрут для мікроелектроніки, запчастин для автомобілів, предметів розкоші – товарів, які використовуються як на полі бою в Україні, так і для особистого вжитку, – каже Наталі Сімпсон, аналітикиня з Росії у C4ADS, вашингтонській некомерційній дослідницькій фірмі, що спеціалізується на питаннях національної безпеки.

США та їхні союзники ведуть список товарів подвійного призначення, на які поширюються санкції, включно з комп’ютерними чіпами, маршрутизаторами та шарикопідшипниками, що використовуються в танках. Минулого року в списку було 45 позицій, а в лютому до нього додали ще п’ять.

Китайський експорт товарів подвійного призначення до Казахстану і Киргизстану різко зріс із лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна, згідно з даними китайської митниці. Експорт 45 цільових товарів зріс до $1,3 млрд у 2023 році, що на 64 % більше, ніж у 2022 році. Багато з цих товарів потім були відправлені в Росію, згідно з торговими записами, наданими C4ADS.

З Китаю в РФ через треті країни

Дві центральноазіатські країни – не єдине джерело товарів подвійного призначення для Росії. Товари також надходять через такі країни, як Об’єднані Арабські Емірати і Туреччина. Китай, найбільше джерело, торік експортував таких товарів до Росії безпосередньо на $4,5 млрд.

– Китайські компанії, що перевозять свою продукцію, можуть скористатися прямим маршрутом через кордон, але ті, хто переправляє західні товари, часто шукають додатковий ступінь заплутування. Вони можуть знайти це в Центральній Азії, – каже Сімпсон.

Безпілотники, які не входять до списку санкційних товарів, стали найважливішим інструментом війни. За два роки до початку війни Китай не повідомив про експорт жодного безпілотника в Казахстан.

Але 2023 року Казахстан купив у Китаю безпілотні літальні апарати на суму $5,9 млн і експортував їх у Росію на суму $2,7 млн, згідно з даними казахстанської та китайської торгівлі. Казахстан не є великим виробником безпілотників.

Значення переспрямованої торгівлі з Китаю через Центральну Азію тільки зросло, оскільки регулювальні органи США і Європейського союзу посилили контроль за експортом чипів. У 2022 році, у перший рік війни, експорт мікросхем зі США і ЄС на мільйони доларів потрапив у Росію через Казахстан, Киргизстан і Вірменію. Але 2023 року експорт мікросхем зі США та ЄС у ці країни скоротився на 28 % і склав близько $22 млн.

Американські та європейські чиновники наполягають на тому, щоб ці країни і Китай припинили торгівлю з Росією через “сірий ринок”.

Казахстан і Киргизстан не відповіли на прохання про коментар. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Росія є важливим торговим партнером і їй нема чого приховувати.

– Китай завжди розумно і відповідально підходить до експорту військової продукції і дотримується відповідних законів і правил, коли йдеться про експортний контроль товарів подвійного призначення, – йдеться в повідомленні МЗС КНР.

Китай – найбільший імпортер у РФ

Китай уже є найбільшим офіційним джерелом московського імпорту: за останні п’ять років обсяг двосторонньої торгівлі збільшився приблизно вдвічі – до $200 млрд у 2023 році, згідно з китайськими торговими даними.

За даними The Wall Street Journal, Китай продає російським оборонним компаніям комп’ютерні чіпи, деталі для винищувачів і технології постановки перешкод. Китай заявив, що не відправляє летальну зброю сторонам, які беруть участь у конфліктах, і влада США не звинувачувала його в цьому.

– Проте постачання предметів для ведення бойових дій, навіть якщо вони не є смертельними, можуть стати каменем спотикання між лідерами США, Китаю та Європи, – пише газета.

Американські торговельні чиновники висловлювали Пекіну занепокоєння тим, що китайські компанії порушують експортний контроль, переправляючи американські товари в Росію.

За перші 10 місяців 2023 року Росія імпортувала з різних країн світу товарів подвійного призначення на суму $8,8 млрд, що всього на 10% менше, ніж у досанкційний період, ідеться в січневій доповіді Київської школи економіки.

Про що говорять дані митниці

Після вторгнення Росія перестала публікувати докладні дані про торгівлю, але через рік відновила публікацію деяких даних. Використовуючи комерційно доступні дані російської митниці, C4ADS заявила, що їй вдалося відстежити товарів на близько $64 млн, експортованих у Росію з Казахстану і Киргизстану за перші сім місяців 2023 року, хоча вона попередила, що набір даних, з яким вона працювала, може не відображати весь обсяг угод.

Згідно з оглядом митних баз даних, багато товарів, що походять із Китаю, виробляються американськими компаніями. Наприклад, сім партій “пристроїв обчислювальних машин”, які вважаються товарами подвійного призначення, відправили в червні 2023 року з китайської філії International Business Machines торговцю в столиці Киргизстану Бішкеку. Ці поставки на суму $3,7 тис. потрапили в ТОВ “БСО”, російське підприємство, занесене до чорного списку Міністерства фінансів США.

IBM заявила, що не веде справи з цими компаніями і проводить внутрішню перевірку.

– Будь-який витік продукції IBM в Росію відбувається з порушенням політики і внутрішнього контролю нашої компанії, – заявила представник IBM.

В іншому випадку, що стався приблизно в той самий час, партія транзисторів залишила китайський завод Vishay Intertechnology, компанії з виробництва електроніки, розташованої в Малверні, штат Пенсільванія. Згідно з митними даними, компоненти Vishay були продані казахській компанії, яка потім перепродала їх російському оптовому продавцю електроніки.

База даних Міністерства закордонних справ України показує, що транзистори виробництва Vishay використовуються в російських розвідувальних безпілотниках і станціях супутникового зв’язку на фронті бойових дій.

Казахську компанію Elem Group, яка брала участь в угоді, у грудні було внесено до чорного списку Міністерства торгівлі США за потенційну роль у витоку товарів, контрольованих на експорт. За даними американського агрегатора торгових даних ImportGenius, у період із березня до серпня 2023 року Elem Group експортувала в Росію товарів на суму щонайменше $1,15 млн.

Серед них були електронні вироби, вироблені американськими компаніями, зокрема Texas Instruments, що базується в Далласі, і Analog Devices, що базується у Вілмінгтоні, штат Массачусетс. Китай був найбільшим постачальником Elem Group за той самий період, згідно з даними, забезпечивши близько 35% її імпорту.

Компанія Analog Devices заявила, що припинила свою діяльність у Росії та окупованих регіонах України відповідно до санкцій США.

– Будь-які поставки в ці регіони після введення санкцій є прямим порушенням нашої політики і результатом несанкціонованого перепродажу або перенаправлення продукції ADI, – ідеться в повідомленні.

У компанії Elem Group, заснованій менш ніж за місяць після вторгнення Росії в Україну російським бізнесменом, працювало менше ніж п’ять осіб, а її виручка 2022 року, за даними корпоративної бази даних Statsnet, становила $14,5 млн. У березні 2023 року право власності перейшло до громадянина Казахстану.

Теги по теме
Китай Казахстан
Источник материала
Поделиться сюжетом