Сергій Котов на дні, ордери на арешт командувачів РФ та обстріл Херсону: новини 5 березня
Сергій Котов на дні, ордери на арешт командувачів РФ та обстріл Херсону: новини 5 березня

Сергій Котов на дні, ордери на арешт командувачів РФ та обстріл Херсону: новини 5 березня

Український спецпідрозділ знищив патрульний корабель Сергій Котов Чорноморського флоту Росії морськими дронами Magura V5 в ніч на 5 березня. Російські війська обстріляли Херсон з лівобережжя Дніпра.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт двох російських військових командирів. Серед них – командувачі дальньою авіацією та Чорноморського флоту РФ, яких хочуть притягнути до відповідальності за воєнні злочини проти України.

У соціальних мережах Meta Facebook та Instagram виник масштабний збій. Це відбулося після того, як у Червоному морі перерізали три кабелі, що забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 5 березня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

  • Знищення корабля Сергій Котов
  • Обстріл Херсону
  • Ордери на арешт двох командувачів РФ
  • Законопроєкт про збільшення військового збору
  • Глобальний збій в Instagram і Facebook

Знищення корабля Сергій Котов

У Головному управлінні розвідки підтвердили знищення патрульного корабля Сергій Котов Чорноморського флоту Росії, який атакував спецпідрозділ ГУР Group 13 у ніч на 5 березня морськими дронами Magura V5.

Зокрема, пошкоджено корму, правий та лівий борти корабля проєкту 22160. Російське судно атакували неподалік Керченської протоки у територіальних водах України. Вартість корабля становить $65 млн.

За інформацією ГУР Міноборони, через атаку на корабель Сергій Котов Росія втратила 13 членів екіпажу, з яких шестеро були поранені.

Обстріл Херсону

Внаслідок обстрілу Херсону з тимчасово окупованого лівого берега поранено 76-річного чоловіка та ще одну жінку, повідомили в МВА.

У чоловіка діагностували мінно-вибухову травму та уламкове поранення передпліччя. У жінку 1947 року народження теж зафіксовано мінно-вибухову травму, з якою її госпіталізували до медичного закладу.

Фото: Херсонська ОВА

Ордери на арешт двох командувачів РФ

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох російських військових командирів Сергія Кобилаша та Віктора Соколова, яких звинувачують у причетності до ракетних ударів по енергоструктурі України.

Ордери на арешти видали проти командувача дальньої авіації Повітряно-космічних сил та Чорноморського флоту Росії. У МКС у Гаазі вважають, що є всі підстави для підтвердження того, що російські удари були спрямовані по цивільних об’єктах.

Законопроєкт про збільшення військового збору

В Україні планують запровадити сплату військового збору для фізичних осіб-підприємців (ФОП), на операції з майном і ювелірними виробами. Кабінет міністрів вже працює над відповідним законопроєктом.

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що законопроєкт очікують у березні, проте поки немає подробиць, якого розміру буде військовий збір.

Фото: Pixabay

Глобальний збій в Instagram і Facebook

У соціальних мережах Meta Facebook та Instagram виникли значні перебої – користувачі не могли оновити сторінку та зайти в облікові записи.

Перебої в роботі Facebook та Instagram сталися після того, як у Червоному морі невідомі перерізали три кабелі, які забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та на карті повітряних тривог в Україні.

Теги по теме
Деньги Херсон арест Facebook Instagram
Источник материала
Поделиться сюжетом