19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У комітеті Європарламенту підтримали продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік
У комітеті Європарламенту підтримали продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік

У комітеті Європарламенту підтримали продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік

Профільний комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови.

Як вказано на сайті Європарламенту, відповідне рішення ухвалили в четвер, 7 березня.

26 депутатів проголосували “за”, 10 – “проти” і один утримався.

Зараз дивляться

Рішення передбачає продовження тимчасового призупинення ввізних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, з метою підтримки України в умовах триваючої агресії з боку РФ.

Зазначено, що документ водночас уповноважує Комісію вживати швидких дій та запроваджувати будь-які необхідні заходи, якщо через український імпорт виникнуть значні перебої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС.

– Угода також передбачає екстрене гальмо для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме м’яса птиці, яєць та цукру, що означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 та 2023 років, тарифи будуть повторно введені, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, заходи з лібералізації залежать від дотримання Україною демократичних принципів, прав людини, верховенства права та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Очікується, що парламент проголосує за це рішення у першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Якщо пропозиція буде прийнята в першому читанні, Рада ЄС офіційно затвердить постанову, і вона набуде чинності після публікації в Офіційному віснику ЄС.

31 січня Європейська комісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит та квот на український експорт ще на один рік. Водночас хочуть ввести обмеження на імпорт низки продуктів.

Теги по теме
Украина Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом