20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Гострі травми війни: у Львові відкрився абілітаційний центр для ветеранів і цивільних
Гострі травми війни: у Львові відкрився абілітаційний центр для ветеранів і цивільних

Гострі травми війни: у Львові відкрився абілітаційний центр для ветеранів і цивільних

Перший в Україні абілітаційний центр HAB|Lviv Habilitation Center для ветеранів і цивільних, які постраждали внаслідок воєнних дій, відкрився в Національному реабілітаційному центрі Незламні (Unbroken).

Щоб рухатися далі

Як повідомляється, такого роду Центр являє собою перехідний безбар’єрний простір, що дозволяє безпечно пережити досвід війни, щоб рухатися далі.

Тут набувають нових навичок ветерани та цивільні, які вже пройшли фізичну реабілітацію в центрі Unbroken і потребують адаптації до нових умов життя.

Зараз дивляться

Перші кроки самостійно

– У Центрі Незламні ми лікуємо гостру травму, проводимо гостру первинну реабілітацію. Центр абілітації – наступний крок. Тут пацієнти починають робити перші кроки самостійно, – сказав керівник психосоціального напрямку Центру Олег Березюк.

За словами фахівців, абілітаційний процес максимально схожий на те, що чекає на ветеранів і поранених цивільних удома.

Як це працює

Повідомляється, що резиденти за допомогою фізичних терапевтів і психологів готують їжу, відвідують магазин і пересуваються громадським транспортом.

Тут же організовують різноманітні лекції, майстер-класи та поїздки на культурні заходи.

У центрі дев’ять кімнат і 27 ліжкомісць, площею 660 м.кв. Планується, що за рік абілітацію зможуть тут пройти 300 резидентів.

Одна з перших резиденток

Одна з перших резиденток – бібліотекарка з Авдіївки Яна Ковальова, якій ампутували праву ногу. Вона пройшла протезування та реабілітацію, а тепер в абілітаційному центрі готується до самостійного життя.

– Важливо, що тут мотивують вийти на вулицю, у магазин, на пошту, на транспорт – і не боятися цього. Також ми працюємо з психологом, арттерапевтом, у нас була йога, тут є спортивний зал, є реабілітологи, – розповіла Ковальова.

Статистика і прогноз

Згідно з прогнозами, після перемоги в Україні буде понад 5 млн ветеранів, їхніх сімей та сімей загиблих.

За даними Міністерства у справах ветеранів, наразі в Україні вже зареєстровано 851 068 ветеранів війни. Метою відкриття першого в Україні абілітаційного центру є опорний пункт для тих, хто продовжує життя в новому контексті.

HAB|Lviv Habilitation Center – це ініціатива Альянсу громадського здоров’я у співпраці з Національним реабілітаційним центром Незламні.

Теги по теме
Львов Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны