13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дії ГУР у Чорному морі є підготовкою до серйозної операції в Криму – Буданов
Дії ГУР у Чорному морі є підготовкою до серйозної операції в Криму – Буданов

Дії ГУР у Чорному морі є підготовкою до серйозної операції в Криму – Буданов

Місії Головного управління розвідки Міноборони України у Чорному морі та Криму є частиною підготовки до серйозної операції на півострові.

Про це розповів начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов у документальному фільмі Війна за море: від Дніпра до Криму.

– Це все — підготовчі заходи до серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули, кинули, – сказав Буданов.

За словами розвідника, що у Криму залишилось дуже багато людей, які “люблять Україну, але вважають, що їх зрадили”.

Зараз дивляться

Операції українських воїнів у Криму

Контроль над “вишками Бойка”, який вдалось повернути 11 вересня 2023 року, дозволив використовувати їх як оперативні перевалочні бази для подальшого просування Чорним морем на схід.

Тоді групи розвідників почали готувати зухвалі рейди на Крим.

– У нас там дуже потужний агентурний компонент працює. Люди мають бачити, що нам нема різниці – чи ми б’єм ворога на Донецькому напрямку, Луганському, Херсонському, Запорізькому ,чи коли 200 км морем, – розповів командир спецпідрозділу Тимур.

Щоб подолати вночі 200 км в один бік, висадитись, вступити в бій та повернутись, розвідники планували операції ще навесні.

Тоді вперше крім човнів використали цивільний плавзасіб – гідроцикл. На відміну від човна, його важче виявити і уразити. Відповідно група має більше шансів вижити.

– Вночі 24 серпня розвідники встновили в Криму український прапор. Операція отримала кодову назву Пробудження сили. Її провели між населеними пунктами Оленівка та Маяк, що на найзахіднішій точці Криму, – йдеться у матеріалі.

Українські герої вступили у бій, знищили живу силу і техніку противника і без втрат відійшли. Тоді окупанти сильно занервували.

За день до того поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут вдалось знищити російську зенітно-ракетну систему великого та середнього радіусу дії С-400 Тріумф.

Вже у вересні 2023 року ЗСУ приступили до знищення ударами ключових військових об’єктів росіян на півострові.

Так, у ніч проти 13 вересня в окупованому Севастополі було уражено російський дизель-електричний підводний човен Ростов-на-Дону та ВДК Мінськ.

20 вересня був уражений командний пункт Чорноморського флоту Російської Федерації біля селища Верхньосадове поблизу тимчасово окупованого Севастополя в Криму.

22 вересня був зруйнуваний штаб Чорноморського флоту Росії.

Завдяки цим операціям Україні вдалось досягти економічного прориву і встановити коридор для експорту продукції від Одеси до турецької протоки Босфор.

Раніше ексочільник ГУР Валерій Кондратюк розповів про рейд Буданова до Криму у 2016 році.

Теги по теме
Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом