20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перші результати перевірок у Чорнобильській зоні: виявлено незаконні рубки та розорювання земель
Перші результати перевірок у Чорнобильській зоні: виявлено незаконні рубки та розорювання земель

Перші результати перевірок у Чорнобильській зоні: виявлено незаконні рубки та розорювання земель

Понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт - такі правопорушення зафіксували фахівці Державна екологічна інспекція України та ДП "Ліси України" під час позапланової перевірки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Перевірку проводили у межах діяльності Міжвідомчої робочої групи, створеної за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець при Державне агентство України з управління зоною відчуження.

“Насамперед, виявлено незаконні рубки - всього понад 500 пнів зрізаних дерев. Клейма відводу та контролю на пнях та власне продукція зрізаних дерев на місці відсутні. Держекоінспекція розрахувала розмір шкоди, матеріали направила в правоохоронні органи”, - зазначають фахівці ДЕІ.

Крім того, у результаті перевірки виявлено недодержання режиму територій та обʼєктів природно-заповідного фонду, а саме факти розорювання земель з метою проведення сільськогосподарських робіт (культивація, сінокосіння та вирощування сільськогосподарських культур).

Держекоінспекцією Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику видано припис щодо усунення порушень.

Це стало передумовою створення Міжвідомчої робочої групи при Державному агентстві з управління зоною відчуження. До її складу увійшли голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, народні депутати Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Матусевич, Юлія Овчинникова, представники Міндовкілля, ДАЗВ, Держлісагентства, Держекоінспекції та представники громадських організацій.

Робоча група проведе комплексну перевірку даних щодо можливих незаконних дій на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, а саме полювання, рубок, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилову риби та інших правопорушень у сфері захисту довкілля. Вже погоджено попередній план дій щодо здійснення заходів контролю на території заповідника.

Источник материала
Поделиться сюжетом