Надають "умови": Китай готовий влаштувати мирні переговори між Україною та РФ
Надають "умови": Китай готовий влаштувати мирні переговори між Україною та РФ

Надають "умови": Китай готовий влаштувати мирні переговори між Україною та РФ

Китай погодився, що Україна має право на територіальну цілісність. Також згадав про якусь іншу країну, яка "стурбована" власною безпекою.

Україна й РФ можуть почати мирні переговори, умови для яких готова надати Китайська Народна Республіка. У КНР впевнені, що конструктивно допоможуть проведенню таких перемовин. Про можливість мирної угоди заявив представник Китаю при ООН Ґен Шуан під час засідання Ради безпеки 15 березня.

Ґен Шуан узяв слово відразу після представниці США при ООН Ліндт Томас-Грінфілд. Китайський дипломат пояснив, що КНР готова надати необхідні умови для початку мирних переговорів. Водночас посадовець називав російсько-українську війну "кризою", яка має "політичне вирішення".

Важливо Китай пообіцяв співпрацювати з Францією для припинення війни в Україні

"Китай готовий забезпечити необхідні умови для Росії та України для вступу в переговори та продовжить відігравати конструктивну роль у сприянні політичному вирішенню кризи".

Представник КНР пояснив, що існує загроза поширення війни на інші території. Він зазначив, що Україна має право на збереження територіальної цілісності, ООН має право вимагати дотримання Статуту, але "водночас треба брати до уваги занепокоєння інших країн щодо власної безпеки". Про яку саме "занепокоєну країну" йдеться, дипломат не сказав.

"Мир — найнагальніше питання, і всі на нього очікують", — запевнив Ґен Шуан.

Китай і війна в Україні — деталі

Зазначимо, навесні 2023 року КНР оприлюднила свої пропозиції щодо завершення російсько-української війни. Згідно з цим планом, Україна мала погодитися на втрату територій, а після цього можна було б відновлювати дію міжнародних законів.

Навесні 2024 року представник МЗС Китаю зробив тур, головною метою якого було обговорення вторгнення РФ. Із 2 по 8 березня він відвідав Москву, Київ і Брюссель (зустрічався з представником ЄС) — із усіма обговорював безпекові питання. 14 березня відбулося спільне засідання військових штабів НАТО й Китаю: за підсумками заявили, що зустрічатимуться й надалі, але розв'язанні європейських проблем не озвучили.

Нагадуємо, із 15 по 17 березня в РФ відбуваються так звані вибори президента. У голосуванні беруть участь українці, які опинилися на окупованих територіях. Місцеві колаборанти намагаються показати, що чинний президент Володимир Путін начебто отримує масову підтримку. В мережі публікують відео з виборчих дільниць на території Росії: невідомі особи навіщось виливають зеленку в урну для голосування. Сьогодні ж Україна скликала засідання Радбезу ООН щодо "виборів" — українці вимагають визнати їх нелегітимними.

Теги по теме
Россия война ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом